Lucy`nin 12 Yıllık Tehlikeli Uzay Yolculuğu Olaylı Başladı
NASA 12 yıl sürecek olan Jüpiter misyonunu başlattı. Jüpiter’in etrafındaki Truva asteroitlerini inceleyecek olan Lucy adlı uzay aracı Atlas-5 roketiyle 16 Ekim’de uzaya fırlatıldı. Ancak Lucy henüz uzay yolculuğunun başındayken ufak bir sorunla karşılaştı. NASA, Lucy’nin iki dev güneş panelinden birinin tam olarak açılamadığını söyledi. Ancak ilerleyen günlerde yapılan açıklamaya göre Lucy’nin üzerindeki tüm aletler ön testi başarıyla geçti ve hedefine doğru emin adımlarla ilerliyor.
Enerjisini yakıt ve solar panellerden sağlayan 14 metreyi aşkın uzunluktaki bu uzay aracı, uzayda 6,5 milyar km mesafe kat edecek. Çok çılgın ve tehlikeli bir rotaya sahip olan Lucy’nin asteroitlere ilk kez 2025’te yaklaşması, diğer yakın uçuşlarını ise 2027 ve 2033’te yapması planlanıyor.
Lucy, “Truva Asteroitleri”ni incelemek üzere uzaya gönderilen ilk uzay aracı olma özelliğine sahip. Truvalılar, Güneş’e uzaklığı Jüpiter ile aynı olan, gaz devi Jüpiter’in önünde ve arkasında, Güneş’in yörüngesinde dönen dış Güneş Sistemi asteroitleridir. Gaz devi normalde çevresindeki tüm asteroitleri dağıtacak kadar büyüktür. Ancak Güneş ve Jüpiter’in birleşik çekimsel etkileri nedeniyle Truva asteroitleri sabit yörüngelerde (Lagrange Noktaları olarak bilinen yerin etrafında) milyarlarca yıldır kapana kısılmış haldeler. Truvalılar, Güneş Sistemimizin erken dönemlerine ait kalıntıları barındırdığı için eşsiz bir öneme sahip. Yani bu asteroitler Güneş Sistemimizin tarihini ortaya çıkarmak adına hayati ipuçları taşıyor.
Muaz Erdem'ın Yazısı.