Mesleğimiz gereği bugüne kadar çokça konferansa, panele, etkinliğe vs. katıldık. Diğer yandan, GENÇ ailesi olarak on altı yıl boyunca sayısız sosyal birlikteliğe vesile olduk. Yani kah katılımcı olarak kah organizatörlük yaparak, özellikle gençlerin gündeminde neler var, gençler arasında hangi meseleler konuşuluyor, hangi dertlerden muzdaripler, nasıl bir ruh hâli içindeler, yakından şahit olduk, olmaya da devam ediyoruz.

Bunca buluşma yaşanırken, dikkatimizi çeken hususlardan biri şu oldu:

Genelde hanımefendiler, gerçekleşen etkinliklere karşı çok daha büyük bir ilgi duyuyorlar, öndeler, öncüler, daima bir şeyler yapabilmenin şevki içindeler. Bir ders mi var, “biz buradayız” diyorlar. Bir panel mi söz konusu, “aman kaçırmayalım” derdindeler. Bir konferans mı yapılacak, “erken gidip önlere oturalım” düşüncesindeler.

Yani, gözlemlediğimiz kadarıyla, neredeyse son yirmi senedir, hanımefendiler kendilerini geliştirme, dünyaya artı değer katma, kültürel, ilmî, sanatsal vs. etkinliklere teveccüh gösterme hususunda bir hayli emek sarf ediyorlar. Farklı STK’larla yaptığımız istişareler de bu konudaki kanaatimizi destekler mahiyette. Onlar da “yaptığımız tüm etkinliklerde en az üçte iki oranında hanımefendiler çoğunlukta” beyanında bulunuyor.

Bendeniz hatta bazı üniversite konferanslarımda, salonda üç-beş erkek görünce, “işte aradığım adamlar burada, sizi müzeye kaldırıp korumalıyız, neslimiz tükeniyor, direnmeliyiz birlikte” şeklinde latifeler yapıyorum, herkes epey gülümsüyor.

Hatırlarsanız, GENÇ’in unutulmaz kapaklarından biri “Kızların İktidarı” şeklindeydi. Tam on bir sene önce, yani Temmuz 2011’de, yukarıda az çok çerçevesini çizdiğimiz gerçekliği manidar bir şekilde dile getirmiştik.

Bugün için değişen bir şey olmadığını, hatta ibrenin hanımefendilerden yana daha da yükseldiğini söyleyebiliriz. On bir sene önce, “Kızların İktidarı” diyerek meseleyi ele almıştık, bugün ise “Erkekler Nerede?” şeklinde sorarak konunun diğer boyutuna dikkatleri çekmek istiyoruz.

Sahiden de özellikle genç erkekler neredeler, ne yaparlar, hangi programlara ilgi gösterirler, hangi konferanslardan uzak dururlar, gönüllerini ne cezbeder, içlerini ne sıkar, bunları konuşmak istedik.

Dosya çerçevesinde, İlham Veren Buluşmalar başlığı altında özel bir oturum yapıldı, beyefendiler meseleyi enine boyuna bizzat ele aldılar. Yani ilk ağızlardan, erkeklerin programlara neden ilgi göstermediğini, hangi duygu ve düşüncelerle dolu olduklarını dinlemiş olduk.

Diğer yandan, çeşitli uzman isimler, güzel sorular eşliğinde dosyamızı daha da zenginleştirdiler.

Hayırda yarışmak, iyiliklere koşmak için kadınıyla erkeğiyle hepimize çok iş düşüyor. Bir taraf eksik kalırsa hepimiz eksiğiz demektir.

Dileriz bu sayımız nice beyefendi dostumuzun kendisini muhasebe etmesine, canlanmasına, heyecanlanmasına vesile olur.

BU KİTAP HER EVDE OLMALI

Bu seneki hediye kitabımızda, genç dostlarımızın aklına takılan soruları, Osman Nûri Topbaş Hocaefendi cevaplıyor. Büyük bir külliyatın içinden özenli bir gayretle derlenen “Gençler Soruyor” isimli eser, yeni dönemde sadece GENÇ Dergi abonelerine hediye edilecek. Hakikat arayışındaki genç dostlarımızın baş ucu kaynaklarından birisi olacağına inandığımız bu kitabın, binlerce insanla buluşmasını arzu ediyoruz. Şu ana kadar büyük bir teveccüh gördü, duyuru konusunda sizlerden dua, destek ve ilgi bekleriz.

Mart ayında görüşmek üzere.

Muhabbetle.


Süleyman Ragıp Yazıcılar'ın Yazısı.