30 Yılda 300 Yıl Yol Aldık
Ömer Öztürk
Farkında mısınız? Yetişkinler. Sözüm size. Gençler. Sıra size de gelecek. Ne diyordum? Farkında mısınız acaba, son otuz yılda dengeler nasıl da değişti; bir parça dengesizliğe meyledildi. Müthiş bir değer buhranı 7’den 70’e bütün milletimizin gen kodlarına kadar işledi. 30 yılda 300 yıl yaşlandık, amma da yıprandık.
Bugünün, 2012’nin gencine, geçmişin geleneklerini, kıymetlerini anlatmaya çabalamak, maalesef, çabalama kaptan ben gidemem hükmünden öteye geçememektedir.
İlkokul mezunundan, eskilerin tabiriyle, ‘okumuş’una kadar herkesin üzerinde hemfikir olduğu en büyük ve en sarsıcı devrim eğitim ve kitle iletişim sahasında yaşandı. 2012’nin ilkokul öğrencisine bizim zamanımızda kapkara bir tahtaya el, üstbaş kirleten beyaz tebeşirlerle yazı yazdığımızı nasıl anlatacaksınız? Tablet nesli kurşun kalem neslinin halinden nasıl anlayacak? Hem vaktiyle “Öğrenciliğe” alıştırılan biz bugünün yetişkinleri; ebeveynimizin talebeli-mektepli muhabbetlerini anlayabilmiş miydik sanki?
Ya neslimize illallah dedirten bayrak törenleri, millî bayram kutlamaları, sabah antları, Kasım törenleri. . . O dayanılmaz şekilcilik. Bugünün gençleri, eskimesin diye bütün defterlerimizi, kitaplarımızı saçma-sapan kaplarla kapladığımızı biliyorlar mıydı (1)?
Bizim çocukluğumuzda değil internet, bilgisayar bile henüz ortalıkta yoktu. İnternet bağımlılığı kavramına çok vakit vardı anlayacağınız. Televizyon tek kanallıydı, günde beş-on saat yayın yapardı. Henüz 7/24 denetimsiz televizyonlar, dolayısıyla medya kurbanları henüz ufukta bile görünmüyordu. Sınırsız yayın yapan televizyonlar tüketimi körükledikçe körükledi; ardından kredi kartları, ve beraberinde iflaslar, hapisler, intiharlar… Ekonomik krizler hayatımızın bir parçası haline geldi.
Fakat kabul etmek gerekir ki, en büyük darbeyi dini törenlerimiz aldı. Bayramlar eski neşesini ve coşkusunu kaybetti. Bayram Yeri kavramı tarihe karıştı. Bugünün çocukları bayramlarda sudan çıkmış balığa dönüyorlar. Mazide bayramlarda bütünleşen insanımızın şimdi kendi yalnızlığıyla baş başa kalması yüreklerde ince ama acı bir sızı bıraktı. Mahallelerde kurban kesilmez oldu. Hiç şüphe yok ki, bugünün çocukları, biz eskilerin aşina olduğu kurban kesim merasimlerinden bihaber yetişmek durumunda kalmaktadırlar.
GENÇ'ın Yazısı.