Hüseyin Erdoğan

Teknolojiden bahsettiğimizde bize günlük yaşamımızı kolaylaştıracak ürünler sunmasının yanında maliyetinin cebimizi yakmamasını da isteriz. Organik ışık yayan diyotlar (OLED) dijital ekranlarda kullanılıyordu. Büyük ekranlar için maliyeti yüksek olan bu ürün ayrıca su ve oksijenle bazen tepkime verebiliyordu. İsveçli ve Danimarkalı bilim adamları ışıklı kâğıt üretmenin daha ucuz yolunu buldular. Bu ürün hem incelik yönünden hem de maliyet yönünden birçok alanda kullanmak için uygun.

Işıklı kâğıt üretilmesi çok da yeni bir teknoloji ürünü değil aslında. Danimarkalı araştırmacılar bu teknolojiyi organik solar hücreler üretmek için kullanıyorlardı. Maliyeti oldukça düşürülen LEC (Light Emitting Cells) yani ışık yayan hücreler yeşil rengiyle birçok alana hitap ediyor. Bu teknolojinin uyarı amaçlı kullanılması en büyük faydası olsa gerek. Üzerine ışık vurduğunda parlayan fosforlu trafik polisi kıyafeti için kullanılabilir veya çeşitli kazalar, afetler gibi zor durumlarda üretilen koruma yelekleri kişinin karanlıkta kolaylıkla fark edilmesi sağlayabilir. Sanatsal boyutta ise tezhip sanatı için yeni bir malzeme olabilir.

LEC üç katmandan oluşuyor; iki elektrot ve bir aktif katman. Elektrotlar gerekli enerji sağlarken aktif katman ışık yaymaya yarıyor. Esnek PET (Poly-Etylene Terephthalate) kullanılarak üretilen ürünün için bir de yazıcı mevcut. Gelecekte evimize rulo rulo katlanabilen ışıklı kağıt yazdıran LEC yazıcılarının girebileceğini düşündüğümüzde bu tür kâğıtlarla CV (özgeçmiş), ev ödevleri, tezler ve bilumum belgeler istenebilir. Çıktı aldığınız yerler artık size “Çıktınız renkli mi yoksa ışıklı mı olsun?” diye sorabilirler.

Kaynak: Flexible lighting is on a roll, James Urquhart, Chemistry World, 14.08.2012


GENÇ'ın Yazısı.