NASA ve Avrupa Uzay Ajansı’nın ortak olarak kullandığı Hubble Uzay Teleskobu, Başak Takımyıldızı’nda bulunan NGC 5806 adındaki gökadanın yeni bir fotoğrafını çekti. Dünya’nın 80 milyon ışık yılı uzağında bulunan bu gökadanın yeni fotoğrafında öncekilerden farklı olarak SN 2004dg adı verilen bir süpernova patlaması görülüyor.

2004 yılında gerçekleşen bu süpernovanın yerinin belirlemek için gökadanın 2005 yılında alınan yeni görüntüsüyle 2004 yılında alınan eski görüntüsü birleştirildi Yukarıdaki görüntü de bu çalışmanın sonucunda ortaya çıktı. Ömrünü bitirmiş dev bir yıldızın patlaması sonucu etrafına yaydığı ışık, bu fotoğrafta gökadanın altına yakın sarımsı bir nokta olarak görülebiliyor.

Süpernovalar üzerine araştırma yapan gökbilimciler NGC 5806’ya yoğunlaştılar. Çünkü Hubble’ın arşivinde bu gökadaya ait birçok görüntü bulunuyor. Gökbilimciler süpernovadan önce çekilmiş fotoğraflar ile süpernovadan sonra çekilmiş fotoğrafları karşılaştırarak, süpernovanın çevresine yaptığı etkileri inceleme fırsatı buluyorlar.

Gördüğünüz gibi bizden 80 milyon ışık yılı uzaktaki bir gökadada gerçekleşen süpernovadan artık haberdar olabiliyoruz. Bu da insanoğlunun bilimsel mânâda geldiği son noktayı gözler önüne sermektedir. Ancak teknolojimiz ne kadar gelişirse gelişsin, sonsuz kâinatın her bir köşesinde gerçekleşen sonsuz olayın herbirinden haberdar olabilecek bir düzeye gelmemizin imkânsız olduğunu kestirebilmek çok zor olmasa gerek. Siz bu yazıyı okurken bile kâinatta kim bilir kaç milyon süpernova patlaması gerçekleşiyor, kaç milyon karadelik oluşuyor, kaç milyon cisim çarpışıyor? Bunları düşünmek bile insanı delirme noktasına getirirken, bütün bunları yaratan ve aynı zamanda haberdar olan Allah-u Teâlâ’yı düşünmek insanı ne hâle getirir? Varın orasını siz düşünün.

Kaynak: http://spacetelescope.org/images/potw1235a


Muaz Erdem'ın Yazısı.