Sıra Dışı Gezegenler
NASA’nın Kepler görevindeki gökbilimciler, 21 Ağustos’ta Science Express dergisinde bir yıldızın keşfini yayınladı. Yayınlanan makale bizden 1200 ışık yılı uzaktaki Kepler-36’nın çevresinde dolanan iki gezegeniyle ilgili. Bu iki gezegenin arasındaki yoğunluk farkının fazla olmasına rağmen birbirlerine çok yakın yörüngeler izliyor olmaları gökbilimcilerin kafasını oldukça karıştırmış gibi gözüküyor.
Gökbilimciler, bu iki gezegenden küçüğü olan Kepler-36b’nin %30’nun demirden, %1’den daha azının hidrojen ver helyumdan, en fazla %15’inin de sudan oluştuğuna inanıyor. Kepler-36b’den büyük olan Kepler-36c ise hidrojen ve helyumla çevrili kayalık bir çekirdekten oluşuyor.
Birbirlerine çok yakın olmasıyla tanınan bu iki gezegen, 97 günde bir, birbirine en yakın konuma geliyor. Bu yakınlaşma sırasında aralarındaki mesafe neredeyse 5 Dünya-Ay uzaklığına kadar iniyor ve gezegenler birbirlerinin semalarında muhteşem manzaralar sergilerken, aynı zamanda çok kuvvetli gelgitlere de neden oluyor.
Bizim Güneş Sistemi’mizde kayasal gezegenler Güneş’e yakın konumlarda yer alırken Jüpiter gibi yoğunluğu kayasal gezegenlere nazaran çok düşük olan gaz devleri, Güneş’e daha uzak yörüngelerde dolanıyor. Ancak Kepler-36b ve Kepler-36c bu ezberi bozarak birbirlerine çok yakın yörüngelere sahip olmaları, gökbilimcilerin çözülmesi gereken büyük bir bulmacayla karşı karşıya getiriyor.
Her geçen gün artan keşiflerle beraber kafamızdaki soru işaretlerinin de artması, bizlerin Allah’a olan teslimiyetini bir kat daha arttırıyor. Sırlar ve bulmacalarla dolu kâinatı yoktan var eden Cenab-ı Hakk, yarattığı şeyler üzerine düşünmemizi istiyor: “Göklerin ve yerin yaratılışı hakkında derin derin düşünürler (ve şöyle derler:) Rabbimiz! Sen bunu boşuna yaratmadın. Seni tesbih ederiz. Bizi cehennem azabından koru!” (Âl-i İmrân, 191)
Keşfedilen gezegenlerin fiziksel özellikleri:
Gezegenin Adı: Kepler-36b Kepler-36c
Güneşinin Etrafında Dolanma Süresi: 14 gün 16 gün
Büyüklüğü: Dünya’nın 4,5 katı Dünya’nın 3,7 katı
Kaynak: http://kepler.nasa.gov/news/index.cfm?FuseAction=ShowNews&NewsID=214
Muaz Erdem'ın Yazısı.