Dünya ve Mavi Ay
Yukarıda görmüş olduğunuz fotoğraf, Avrupa’nın uzaya gönderdiği en son meteoroloji uydusu tarafından Cuma günü çekildi. Fotoğrafta, gece semâlarımızı süsleyen Ay’ın, ikinci dolunay evresi olan ve “mavi ay” olarak bilinen hâli ile birlikte Brezilya’nın doğu sahilleri ve Güney Atlantik Okyanusu’nun üzerinde şekiller çizen bulutlar görünmektedir.
Bu görüntüyü Türkiye saati ile saat 14:20’de gelişmiş kameralarıyla elde eden MSG-3 meteoroloji uydusu, bundan iki ay önce uzaya fırlatıldı. Çalışmaya başladığı günden bu yana görevini eksiksiz yerine getiren MSG-3 uydusu, bulutların hareketlerini incelemek ve sıcaklık ölçümleri yapmak için, 12 farklı dalga boyunda her 15 dakikada bir, kameralarıyla yeryüzünü tarıyor. Bu kameralar yüksek çözünürlüklü görüntüler elde ederek daha sağlıklı hava tahminleri yapılmasına yardımcı oluyor.
ESA-Eumetsat işbirliğinde geliştirilen bu uydunun yönetimi, 16 Temmuz’da tamamen Eumetsat’a bırakılmıştır. MSG serisinin ilki olan ve Meteosat-8 olarak da bilinen MSG-1 uydusu, 2002’de uzaya gönderilmişti. 3 yıl sonra da onu MSG-2 takip etti. Avrupa’nın ilk meteoroloji uydusu Meteosat-1 ise 1977’de uzaya fırlatılmıştı.
MSG-3 uydusunun çekmiş olduğu ilk Dünya fotoğrafı:
Kaynak: http://www.esa.int/esaCP/SEMRFKVXF5H_index_0.html
http://www.sciencedaily.com/releases/2012/09/120903143106.htm
Muaz Erdem'ın Yazısı.