31 Ağustos 2012 Cuma günü saat 23:36’da, Güneş’in atmosferi olan korona tabakasında büyük bir kütle atımı gerçekleşti. Halk arasında Güneş patlaması olarak bilinen bu olay sonrası Güneş’ten kopup uzaya yayılan maddeler, saniyede 900 km gibi akıl almaz bir hızla hareket ediyor.

Güneş’ten kopan bu maddeler Dünya’ya gelmedi. Ancak, 31 Ağustos’ta yaşanan bu patlama Dünya’nın magnetosferine etki ederek, 3 Eylül Pazartesi gecesi kutup ışıklarının oluşmasına neden oldu.

Güneş’teki büyük bir kütle atımında, bir milyar ton madde saatte birkaç milyon kilometre hızla uzaya fırlatılabilir. Son zamanlarda daha sık gerçekleşen kütle atımı olayları olağanüstü bir durum değil. Çünkü Güneş’teki aktiviteler her 11 yılda bir, maksimum seviyeye gelir. 2014’ün başlarına doğru daha da artması beklenen kütle atımlarının, 2020’de minimum seviyeye gelerek neredeyse hiç gerçekleşmemesi bekleniyor.

Güneş’te yaşanan bu inanılmaz patlamalardan neredeyse hiç etkilenmeden hayatımızı devam ettirebilmemizi Dünya’nın magnetosferini bizlere kalkan yapan Allah-u Teâlâ’ya borçluyuz hiç şüphesiz.

“Biz, gökyüzünü korunmuş bir tavan gibi yaptık. Onlar ise, gökyüzünün ayetlerinden yüz çevirirler.” (Enbiya, 32)

31 Ağustos 2012’deki Güneş Patlaması:

Kaynak: http://www.nasa.gov/mission_pages/sunearth/news/News090412-filament.html


Muaz Erdem'ın Yazısı.