Voyager 1 Güneş Sistemi`nin Sınırlarını Zorluyor
Fırlatılışının 35. yıl dönümünde bilim adamları, Güneş Sistemi’nin sınırına iyice yaklaşmış olan Voyager 1’in sistemin dışına çıktıktan sonra olabilecekler üzerinde çeşitli fikirler geliştiriyor. NASA, Voyager 1 uzay aracını bundan 35 yıl önce, 5 Eylül 1977 tarihinde yıldızlararası uzaya doğru göndermişti. Şu anda Dünya’dan 18 milyar km uzakta bulunan Voyager 1, şimdiye kadar uzaya gönderilen araçların bize en uzak olanı.
Voyager 1, çok yakında “Heliosfer” adındaki Güneş rüzgarlarıyla şişirilmiş hayali balonu patlatarak Güneş Sistemi’ni terk edecek. Bilim adamları şimdi “Ne zaman?” sorusunun cevabını arıyor. Johns Hopkins Üniversitesi Uygulamalı Fizik Labaratuarı’ndan bir ekip 6 Eylül’de Nature’da yayınladıkları raporda Güneş Sistemi’nin sınırının tahmin edilenden biraz daha uzakta olduğunu yazdı.
NASA, Voyager 1’in Güneş Sistemi’nin sınırına yaklaştığı yönünde iki önemli işaret aldığını açıkladı. Güneş Sistemi’nin sınırında, Güneş’e doğru dışarıdan yüklü parçacık akımı vardır. Ancak Voyager 1 henüz böyle bir parçacık akımına rastlamadı. Uzay fizikçisi Edmond Roelof’in iki öngörüsü var. Ya Voyager 1 tam sınıra henüz sokulamadı, ya da Güneş Sistemi’nin sınırı hakkında yapılan tahminler hatalı.
Roelof “Hiç gidilmemiş yerlere gittiğimiz için oraların neye benzediğini nereden bilebiliriz. Gördüğümüz her şey yeni!” diyor. Güneş rüzgarının az veya çok azaldığını belirten Voyager’ın baş bilim adamı Edward Stone, bu azalmanın Güneş rüzgarının basıncı ile yıldız rüzgarlarının oluşturdukları basıncın eşitlendiği Heliopause adı verilen yere çok yakın olduğumuz anlamına geldiğini söylüyor.
Bizler de bilim adamları gibi Voyager 1’in Güneş Sistemi’nin dışına çıkacağı günü heyecanla bekliyoruz.
Voyager 1’in Uzay Yolculuğu:
Kaynaklar:
http://www.sciencenews.org/view/generic/id/343862/title/Voyager_chasing_solar_systems_edge
Muaz Erdem'ın Yazısı.