Virüsler Kervanına Bir Yenisi Daha Ekleniyor
Beyza Karaöz
Virüs doğadaki en ilginç organik yapılardan biridir. Canlı bir bedene sahip değildir ve yalnızca bir kalıtım mekanizmasından oluşur. Tek başına hayat belirtisi gösteren bir organeli de yoktur. Bu nedenle doğada milyonlarca yıl bozulmadan kalabilir. Ancak bir organizmanın içine girdiğinde adeta canlanır, aktifleşir ve hatta saldırganlaşır.
İşte bu özelliklerde yeni bir virüs daha keşfedildi. Scientist’in yazdığına göre 2009 yılının yazında Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde 2 hastada mukus zarından kan kusma, ateş ve kanama gibi açıklanamayan belirtiler saptanmış ve hastalar 3 gün sonra ölmüş. Daha sonra üçüncü bir hasta geldiğinde daha iyi bir hastaneye sevk edilmiş ve iyileşmiş. Hastanın kan örnekleri alınıp laboratuarda incelemeye gönderilmiş.
Araştırmacılara göre bulunan yeni virüs yani roman Rhabdovirüs kuduza sebep olan virüse benziyor. Texas Üniversitesi’nde hemorojik hastalık konusunda uzmanlaşmış epidemiyolojist ve virolog olan Thomas Ksiazek hastaların birinde bir virüs tespit edildiğini ancak bu virüsün izole edilemediğini fakat çalışmalara devam edildiğini söylüyor.
Bakıldığında virüslerin istilası hızlı ilerler. Vücudun savunma mekanizması virüsün vücuda girdiğini kısa sürede fark eder ve hemen saldırı başlatır. Bu sayede en basit bir nezle virüsüyle bile ölebilecek olan insan yaşamını sürdürebilir. Bu anlamda burda sadece savunma mekanizmasıyla da olsa vücudumuzun mükemmel yaratılışının farkına varmış oluyoruz. Virüsün böyle başarılı hareket etmesi için hücreyle, bir anahtarla kilidin uyumu gibi yaratılmış olması gerekir. Ortada çok açık bir gerçek var ki Allah virüsleri hastalık sebebi olmaları için özel olarak yaratmıştır. Böylece biz insanlar bu mikroskobik canlılar sayesinde Allah’a olan aczimizi ve muhtaçlığımızı bir kez daha hatırlamış oluruz. Eğer virüsler gibi küçük ama mesajı büyük olan canlılar olmasaydı belki de bugün tıbbın derinliklerine dalamayacak ve yaratılışımızın mükemmelliğini çözemeyecektik.
Kaynak: Beth Marie Mole. Novel Deadly Virus. TheScientist.
Genç Bilim'ın Yazısı.