"Yeşil" Çamlar Çardak Oldu!
Sait Aktaş / Genç Haber Merkezi
Sinema… Sanat bahsi söz konusu olduğunda hemencecik akla gelen dallardan biri. Belki de toplumumuzda bir kültür haline geldiği için hemen aklımıza geliyor. Evet. Sinemayla tahmini olarak 115-120 yıl kadar mazimiz var. Çok fazla bir geçmişi yok anlayacağınız. Ama sinema her dönemde toplumda cazibesini koruyabilmiş, büyük oranda güncelliğini korumuş ender alanlardan biridir.
Halkın televizyonla tanışmadığı 1970’li yıllara kadar şehirlerde, kırsal kesimlerde halk sinema filmlerini izlemek için kitleler halinde meydana toplanırmış. Daha sonra geniş sinema salonları kuruldu, ancak hemen her evde bir televizyon olduğu için daha önceki manzaralarla karşılaşılmadı.
Tartışmaları Beraberinde Getirdi
Filmi halkımız izler, memleketimizin kültürel alanlarda söz sahibi olan seçkinlerine ise filmi tartışmak ve eleştirisini yapmak görevi düşer. İşte sinema bu kadar ön planda olan bir sanat alanı olduğu için Avrupa ülkeleriyle kıyaslayacak olursak pek uzun değildir belki yine de sinemamızın renkli olduğunu düşünenlerdenim ben.
Sinemada bazı dönemlerde özellikle belirli konular üzerinde filmler yapılmıştır. (Köy filmleri, komedi filmleri, western tarzı filmler vb.) Bu ve buna benzer dönemlerde filmlerde ele alınan unsurlar tartışma yaratmıştır. En başta köy filmleri ve içerisinde dini unsurlar barındıran filmler tartışmaları da beraberinde getirmiştir. Özellikle Köy Enstitüsü mezunu yazarların romanlarından sinemaya uyarlanan filmleri ve oluşturdukları karakterler eleştirilerin odağı olmuştur.
Türk Sineması`nın Dine Bakış Açısı
İçinde bulunduğumuz şu günlerde yazar ve yönetmen Gülşah Maraşlı “Türk Sinemasının Dine Bakış Açısı” isimli eseriyle sinema ve din arasındaki ilişkileri irdeliyor. Kitap sinemada din unsurunun nasıl ele alınıp, Din, din adamı, hacı, hoca gibi dini karakterlerin beyaz perdeye nasıl aktarıldığını inceleniyor. Eserin hazırlık aşamasında Müslüman ve Hristiyan din adamlarının yanı sıra sinema alanında uzman kişilerin fikirleri ele alınarak özenli bir şekilde tertip edilmiş.
Ayrıca sinema denilince akla gelen ilk yönetmenlerden Ö. Lütfi Akad’ın son röportajı ve sinema hususunda söylemiş olduğu son sözlere de yer verilmiş. Eserde incelenen on yedi film arasında Yılanların Öcü, Sinekli Bakkal, Küçük Ağa, Vizontele gibi herkesçe aşina olanlar filmler de yer alıyor. Eserin sinema dünyasında karşılanacağı merak konusu. Sinema sektörüne meraklıların kitabı alıp sayfalarını şöyle bir karıştırmalı…
Bknz: Gülşah Nezaket Maraşlı Günahıyla Sevabıyla Yeşilçam. Ufuk Yayınları
M. Sait Aktaş'ın Yazısı.