Âlem, Âlem İçinde; Haberimiz Yok
Fatma Betül DİNÇASLAN
Fransa’da gözleri iltihaplanan bir bayan hastanın göz sıvısında ismi daha o sıralar konmamış yeni parazitler keşfedildi. Sputnik2 adlı virofaj (Sadece başka bir virüs içerisinde çoğalabilen virüsler) türünü barındıran ‘Dev Virüsler’ den Lentiselle Amip’i (Tek hücrelilerden bir canlı) enfekte etti. Daha sonra amip de bayana bulaşarak bayanı hasta etti ve bu zincirleme reaksiyon gerçekleşti.
Canlı bünyesi ‘transpozon’ adı verilen atlayan, genomdan genoma geçiş yapabilme yeteneğine sahip bazı DNA parçacıkları bulundurmaktadır. Bu Matruşka enfeksiyon sarmalının keşfinde rol alan bilim insanları bu transpozonların virüse özel kısımlarını keşfettiler(transpovirons).Sputnik2’den de derinlere inildikçe bu virofaja ait olmayan çeşitli DNA parçacıkları bulunmuş ki bunlar Sputnik2’ nin faydalandığı Lentiselle virüsüne de ait değiller. Böylece tamamen özgün bir DNA parçası buldular ve bu da keşfe kapı aralamış oldu.
Transpovironlar ise birçok kaynakta DNA’nın döküntülerini barındıran ‘Toplama Bölgesi’ olarak görülüyor; çünkü barındırdığı az sayıda genin bir kısmını dev virüslerden, bir kısmını virofajdan bir kısmını da büyük ihtimalle bakteriden temin ediyor ki virofajlar bu toplama gen konusunda transpovironlardan çok farklı değil. Sputnik2’ nin kendi DNA’sını ev sahipliği yaptığı virüs genomuna, virüsün DNA’ sını da enfekte hayvanın genomuna aktarma gibi gerçekleştirdiği zincirleme transfer işlevleri vardır.
Bu çalışmada görev alan bilim insanlarından biri dev vürüslerin karmaşıklığından ve başka yüzleri olabileceğinden bahsetmiş. Şimdinin insanları olan bizler ,geçmişin insanlarının birçok şeyi bulmasından dolayı bizim bulacak birşeyimiz kalmadığından yakınıyoruz; fakat zaman ve mekan bizler için yaratılmış mahlukattan bir parça. Öyleyse dikkatli ve tefekkürvari gözlerle bakılırsa, Rabbimiz ‘HALIK’ ism-i celilini ‘CEMAL’ sıfatıyla öyle güzel nakşetmiş ki bize düşen tefekkür, tefekkür ardı keşif ve O’nun noksanlığını tesbih etmekten başka birşey değil!
KAYNAK: Ed Yong,A Parasite’s Parasites),15.10.2012, The Scientist
Genç Bilim'ın Yazısı.