Biz, Farklı Dünyaların Tek Yumurta İkizleriyiz!
Fatma Büşra Işık
Yapılan istatistikler tek yumurta ikizlerine sahip olma ihtimalinin her 250 doğumda bir olduğunu söylese de bu durum, hayatımızda düşündüğümüzden fazla yer kaplamaktadır. Okuduğumuz kitaplarda, izlediğimiz filmlerde, dizilerde özellikle yakın zamanda popülerleşen bilim-kurgu ve polisiye-suç konulu filmlerde, filmin sonunda hep suçu işleyen bir ikiz kardeşin olduğunu, bu yüzden DNA analizlerinin aynı çıktığını vs. izleriz ve zihnimizde her şey açıklığa kavuşur. Çünkü biz tek yumurta ikizlerinin “tıpatıp” aynı olduklarını biliyoruzdur.
Ancak bilim adamları bu bilgilerin hepsini ekarte edecek bir araştırma ortaya çıkardılar. Bu araştırmaya göre tek yumurta ikizleri dahi birbirinden farklı birçok gene sahip olabilirler ve aslında bu durum düşündüğümüzden çok daha sık gerçekleşebilecek bir ihtimale sahiptir. Çünkü yumurtaların ayrıldıktan sonra geçirdikleri gelişim süreci, bir çok mutasyona elverişli bir dönem sağlar ve bu mutasyonlar fiziksel görüntüyü etkilemese bile, ileride bazı hastalıklara olan hassasiyetleri şekillendirebilir ya da hep aynı olduğunu düşündüğümüz parmak izinin farklı olmasını sağlayabilir.
Araştırmacıların söylediğine göre şimdiye kadar sadece anne babanın hücreleri incelendiğinden böyle bir farklılığın olma ihtimali üzerinde düşünülmemiştir. Ancak hücrenin gelişim dönemindeki sadece bir proteinin bile oluşumu değiştirecek bir gen, küçücük bir mutasyonla gerçekleşebilir ve bunun olma ihtimali hayal ettiğimizden daha yüksektir. Bu araştırma ya da durum değerlendirmesi akıllara “yaratıcılık” kavramıyla ilgili sorular getirmeye başlıyor. Sadece bir yumurtanın ikiye bölünmesiyle oluşan iki canlının bile farklı olabileceğini görmek yaratıcılık ifadesinin insanda kullanılamayacak kadar büyük ve kudretli bir kelime olduğunu gösteriyor bizlere.
Bırakın insanı, her kar tanesinin bile birbirinden farklı olması, insanın yeterli olamayacağı kadar büyük bir çeşitlilik oluşturabilme yetisinin var olması gerektiğini göstermektedir. İnsanın yaratıcılıktan ziyade “çeşitlilik oluşturabilme” yetisi de belki de Allah’ın yaratıcı sıfatının az da olsa kuldaki tecellisidir.
Kaynak: Tia Ghose, LiveScience Staff Writer
Genç Bilim'ın Yazısı.