2030’ların dünyasında uluslararası siyasi dengeler nasıl olacak dersiniz?

ABD’de 16 istihbarat teşkilatının bağlı olduğu Ulusal İstihbarat Direktörlüğü’nün hazırladığı rapor, 2030’ların dünyasına ilişkin bir pencere açıyor. O pencereden görünen de dünya güç dengelerinin hızla değişeceğini gösteriyor. Gerçi, bunun alametlerini bugünden görmek çok da zor değil.

‘Küresel Eğilimler 2030, Alternatif Dünyalar’ başlıklı rapora göre, ABD, 2020 itibariyle ekonomik üstünlüğünü Çin’e kaptırmaya başlayacak. Çin 17 yılda dünyanın bir numaralı ekonomisi olacak. Çin, Hindistan ve Brezilya’nın küresel ekonomideki ağırlıkları Avrupa, Kuzey Amerika ve ABD’den oluşan Batıyı geçecek.

Çin, Hindistan ve Brezilya’ya ek olarak bölgesel oyuncular Kolombiya, Endonezya, Nijerya, Güney Afrika ve Türkiye küresel ekonomideki önemli aktörler olarak öne çıkacak. Avrupa, Japonya ve Rusya ekonomilerindeki düşüş muhtemelen sürecek.

Raporda, Türkiye’ye ilişkin bir başka değerlendirme ise bir Kürt devletinin yükselişinin Türkiye’nin bütünlüğüne darbe olacağı yönünde. ‘Bu ihtimal, Türkiye’ye komşu bölgelerde büyük çatışmaların çıkması riskini arttırmaktadır’ deniliyor.

Sadece ABD Ulusal İstihbarat Direktörlüğü’ne ait bu rapor değil, gelecek on yıllara ilişkin yayınlanan raporların hemen hepsinde öne çıkan bir husus şu ki 1750’lerde başlayan Batı’nın Doğu karşısındaki hegemonyası artık son bulmak üzere. Bu durum, Başbakan Erdoğan’ın son dönemde sıklıkla şikayet ettiği, eleştirdiği, başta BM olmak üzere IMF ve Dünya Bankası gibi Batılı ülkelerinin borusunun öttüğü uluslararası örgütlerinin yapısında ciddi değişiklikler olacak demek.


Beytullah Demircioğlu'ın Yazısı.