Bu ay dünya gençlerini tanıttığımız bu köşemizde, Katar’a uzanıyoruz. Katar’ın başkenti Doha’da yaşayan Bilal Randeree, ülkemizde “yeşil mizah” diye tanımladığımız ölçüde bir stand-up gösterisi düzenliyor. İsmi “Helal Bilal”. Kendisiyle Helal Bilal komedi gösterisi ve Katar’daki İslami hayatla ilgili konuştuk.

Kendinizden kısaca bahseder misiniz?

Ben komedi sahnelerine demir atma umutlarıyla iki buçuk yıl önce Güney Afrika’dan Katar’a geldim, lakin burada hiç sahne olmadığını gördüm. Katar’ın yerel halkı için “Katar Komedi Gösterisi”ni (SUCQ) kurdum. SUCQ’nun uzun bir yolu oldu. Başlarda rengi solmuş kafelerde ya da otellerin arka odalarında gösteri yapmaya başladık. Zamanla daha çok insan duydu ve git gide büyüdük. Ben biliyordum ki; buradaki komedi sahneleri İngiltere ya da Amerika’daki gibi olamayacaktı ama yine de bu endüstrinin daha da gelişeceğinden emindim.

Peki böyle bir komedi programı fikri nereden aklınıza geldi?

Güney Afrika’dayken birçok yardım organizasyonunda görev aldım. Amerika’dan Güney Afrika’ya gelen bir yetim grubu için organizasyon oluşturuyordum. Bir gün bu organizasyonların birinde kendimi sahnede insanları güldürürken buldum. Bunu yetimler için yapmıştım ve tekrar yapabileceğimi hiç düşünmemiştim. Daha sonra Londra’ya gittim. Burada “Allah beni komik yarattı” (Allah made me funny) isimli bir komedi grubu var. Onlarla birlikte bir gösteri yapmamı istediler. 2007 yılının ilk 6 ayını Londra’da, kalan zamanları da Türkiye, Suriye ve Ortadoğu’da geçirdim. 2009’da tekrar Güney Afrika’ya döndüm. Geçen yıl Doha’ya taşındım. Bir süreliğine burada kalmam gerekiyordu ve ben tekrar komediye geri dönme ihtiyacı duyuyordum. Burada da sık sık komedi programları yapmaya başladım ve bu şovlar Katar’da deyim yerindeyse patladı.

Bu şovlarına karşı insanların tepkisi nasıl oldu? Bu Helal Bilal şovlarına nasıl bir reaksiyon gösterdiler?

Aşırı muhafazakar kesimden eleştiriler aldım, fakat insanlar ismiminn eden Helal Bilal olduğunu anladıktan sonra desteklemeye başladılar.

Biz de soralım o halde, neden “Helal Bilal”?

Şovlarımda kullandığım materyaller %100 helal de ondan. Yani hiçbir şekilde hiç kimsenin kutsalına saygısızlık etmeden, saldırgan bir tutum sergilemeden seçiyorum espri malzemelerimi.

Peki bu şovların Katar’da ya da tüm Arap ülkelerinde devamını sağlayabilecek misin?

Doha’da komedi alanı çok yavaş ilerliyor. 2010 yılında buraya ilk geldiğimde neredeyse hiçbir şey yoktu bu alanla ilgili. Fakat şu an ayda en az bir gösterimiz oluyor. Katar’ın yerel komedyenlerinden birisi olan Muhammed Fahad Kemal ile birlikte gelecekte daha gösterişli şovlar yapmayı planlıyoruz. Komedi endüstrisinin bu ülkelerde daha da gelişeceğini düşünüyorum.

İnsanlar ilgi duyuyorlar mı peki? Yani katılım ne durumda?

Şu ana kadar gayet iyi durumdayız. Hatta başka ülkelerden de seyircilerimiz var.

İnsanları bu tip organizayonlarla güldürmek çok bir şey sanırım. Sen nasıl hazırlanıyorsun programların için?

Komedi endüstrisindeyseniz, aralıksız çok çalışmanız gerekir. Biz ekip olarak çalışıyoruz. Birbirimize çeşitli bölgelerden, yerlerden espri malzemesi olabilecek materyaller buluyoruz.

Bu alanda kimlerle çalışıyorsun?
Şu ana kadar Doha, Ürdün ve Dubai’de, Gabrielle Iglesias, Dean Obeidalla, Larry Omaha gibi isimlerle ortaklaşa çalıştım.

Son olarak gelecekte neler yapmayı planlıyorsun?

Bir komedyen olarak daha fazla tecrübe sahibi olmak istiyorum. Dünyanın en iyi komedyenleriyle sahne arkasında çalışıp, onlardan destek ve cesaret almak istiyorum. “Allah beni komik yarattı” ekibindeki arkadaşlarla daha güzel çalışmalar yapmayı planlıyorum. Hatta beraber bir komedi şovu bile hazırlayabiliriz.

İnşaallah dilediğin gibi olur. Röportaj için çok teşekkürler.   

Ben teşekkür ederim.


Hatice Sarı Tan'ın Yazısı.