Sait Aktaş / Genç Haber Merkezi

Sanat tarihi sahasının en önemli isimlerinden Oktay Aslanapa 1 Nisan 2013 Pazartesi günü dünya hayatını tamamlayarak ebedi dünyanın surlarına yanaştı. Asırlık çınar derler ya, Aslanapa gerçekten asırlık çınardı. Bir sene daha yaşayabilseydi 100. yaşını kutlayacaktı. Amma ve lakin ömrü vefa etmedi. Aslanapa Pazartesi günü doksan dokuz yaşında hayata veda etti.

1914 yılında Kütahya’da doğan Oktay Aslanapa Tarih, Coğrafya ve Felsefe bölümü lisans diplomalarına sahipti. Almanya’da Türk-İslam sanatı alanında ihtisas yapan Aslanapa İstanbul Üniversitesi Sanat Tarihi bölümünde akademik hayatına başlamıştı. Akademik hayatı boyunca kendi sahasında önemli projelere imza attı. Türk-İslam Sanatı Kürsüsünü kurması yaptığı hayırlı işlerden sadece bir tanesiydi.

Bugün arkeoloji sahasının en fazla sıkıntı yaşadığı sahalardan biri olan kazı çalışmaları planladı ve uzun yıllar Diyarbakır, İznik, Kalehisar, Kayseri, Konya, Van, Bursa şehirlerinde Türk Sanatı ile ilgili kazılar yaptı. Yurtiçinde yaptığı çalışmalara rehberlik eden öğrencileri ondan çok şey öğrendi. Yaptığı kazılar, mimari, çini seramik gibi birçok sanat alanında yaptığı çalışmaları kitap haline getirdi. Onun sayesinde “Sanat Tarihi Yıllığı” Edebiyat Fakültesi Yayınları arasından düzenli bir şekilde görücüye çıktı. Sanata adanmış asırlık ömür geçtiğimiz günlerde sona erdi. İstanbul Üniversitesi hatırası namına tören düzenledi ve cenazesi defnedilmek üzere memleketi Kütahya’ya gönderildi. Aslanapa’nın yakınları, talebeleri ve çevresinde bulunmuş herkese baş sağlığı dileğimizi iletiyoruz.

Oktay Aslanapa’yı uğurlarken onun gibi asırlık ömre yaklaşmış sîmaları da buradan hatırlatmak isterim: Cahit Tanyol, Sermet Sami Uysal, Semavi Eyice, Sedat Umran. Bu isimler sizin de hatırlayabildiğiniz şahsiyetlerle artabilir. Kültür ve sanat hayatımızın önemli şahısları vefa bekliyor artık. Ömürleri bir aşıra yaklaşmış, kimi unutulmaya terkedilmiş bu isimlerin hatırası duyarlılık sahibi herkes için bir vazife niteliğinde.


GENÇ'ın Yazısı.