Nasrettin Hoca, dere kenarında çamaşırlarını yıkamakta olan hanımına yardımcı oluyormuş. O sırada bir karga taşın üzerindeki beyaz sabunu kapıp götürmüş. Hanımı, ağzını açıp karganın arkasından laf edecek olmuş, Hoca hemen müdahale etmiş: “Aldırma hanım, haline baksana, onun sabuna bizden daha çok ihtiyacı var…”

Nasrettin Hocamız, Anadolu’nun 13. yüzyıl gibi zor bir zamanında tebessümü ile var olmayı bilmiş güzel bir insandır. Hem ilim hem de gönül ehlidir. Sözleri, nükteleri ve fıkraları sıradan, gülünüp geçilecek şeyler değil, tam tersi üzerinde düşünülecek, derin mânâlara sahip hakikatlerdir. Sabun ve karga fıkrası da öyledir. Neyle meşgulsek, en değerli sermayemiz olan vaktimizi oraya harcar, hayata oradan bakarız.

Neyle meşgulsek, malzememiz de onunla ilişkilidir. Temizlik yapanın elinde meşgul olduğu kirlileri, kenarında sabunu, biraz ötede de temizleri bulunur. Ondan bir şey çalmak isteyenin alabileceği ancak temiz elbiseler ve sabundur. Eğer güzel işlerle ve güzelliklerle meşgulsek, kimsenin bizden bir şey çalması gibi bir derdimiz olmaz, çünkü bizden (ç)alan, bizi eksiltmediği gibi yanlış bir iş yaptığı için kendisi de eksilmez, tam tersi (ç)aldığı ile temizlenme ve arınma imkânına kavuşur.

Bir fıkradan ne mânâlar çıkar, o herkesin kapasitesine kalmış ama GENÇ, Hoca’nın karga ve sabun fıkrasından şu mesajı çıkartıyor: Öyle güzel şeyler yazalım, okuyalım, düşünelim ve terennüm edelim ki bunu bizden (ç)alanlar, ne bizi eksiltsin, ne de kendileri eksilsin. Sözümüz, işimiz ve uğraşımız, hepimizi artıracak, zenginleştirecek ve kıymetlendirecek muhtevada olsun. Bizi görenler, Hoca’nın fıkrasında olduğu gibi hep kendi kirlerimizi temizlemekle meşgul görsünler. Biz kendi ayıbımızı temizlemekten başkalarının ayıplarına bakmaya fırsat bulamayalım. İşimiz hep temizlik olursa, bizden çalınan da ancak sabun olur. Ona da Hoca gibi, “demek bizden daha çok ihtiyacı varmış,” der, güler, geçeriz.

***

Mayıs ayı, tabiatın yeniden dirildiği bir ay… Tabiatla ilişkimizi uzun zamandır kapak konusu yapmayı planlıyorduk zaten. Herkesin içine ışıltılar saçan bu güzel zaman dilimi buna vesile oldu. Şair İbrahim Tenekeci’nin nefis röportaj ve fotoğrafları ile takdim ettiğimiz kapak konumuzun ilginizi çekeceğini düşünüyoruz. Öğrenmek ve adam olmak için tablet ve ekranlardan tabiata hicret etmeye muhtacız.

***

Peygamber Efendimizden 365 Örnek Davranış başlıklı kitabımızdan seçtiği elli davranışı bizimle paylaşan okurlarımızdan ikisine Umre vaadimiz olmuştu. Değerlendirme sürecimiz devam ediyor. Muhtemelen yaz ortasında bu arkadaşlarımızı belirleyip, ilan edeceğiz.

Gelecek sayıda buluşmak ümidiyle Allah’a emanet olunuz.

TEBRİK: GENÇ Gönüllüler Koordinatörümüz dünya evine girdi. Kendisini ve muhtereme refikasını tebrik ediyor, iki cihan saadeti niyaz ediyoruz.


Mehmet Lütfi Arslan'ın Yazısı.