Osmanlıca Öğrenmek İsteyen Yok mu?
Sait Aktaş / Genç Haber Merkezi
Yıllar boyu unutturulmak istenen kültürümüzün şahdamarlarından olan Osmanlıca son zamanlarda gücünü çok açık bir biçimde göstermeye başladı. Hem okuryazar kitlesinin hem de halkın Osmanlıcaya dair merakı giderek artan bir ilgiyle devam ediyor. Üniversitelerin dışında kimi dernek ve vakıf bünyesinde açılmaya başlanan Osmanlıca kurslarına her gün bir yenisi daha ekleniyor. Bu vaziyet Osmanlıcanın öneminin hissedilmesi açısından çok büyük önem taşıyor.
Yakın zamanda piyasaya atılan “Osmanlıca Eğitim ve Kültür Dergisi” de bu mevzuda önemli bir misyon üstlenmeyi niyet ediyor. Üç aylık dergi hem Osmanlıca eğitimi hem kültür kaynaklarından demetler sunarak kendini iddialı bir mecrâ olmak arzusunu göz önüne getiriyor.
Üç aylık bir yayın periyoduna sahip “Osmanlıca Eğitim ve Kültür Dergisi” ilk sayısı(Ocak-Şubat-Mart) bu yılın ilk zamanlarında okuyucusuyla buluşmaya başlamıştı. Aradan geçen üç aylık zaman diliminden sonra ikinci sayısı (Nisan-Mayıs-Haziran) okura sunuldu.
Metin Uçar’ın yayın yönetmenliğini üstlendiği derginin bu sayısında başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere siyâset ve medya dünyasından isimlerin liselere Osmanlıca ders konulmasına dair beyânatları yer alıyor. Daha sonra Prof. Dr. İlber Ortaylı, M.E.B Bakan yardımcısı Orhan Erdem ve Süleymaniye Yazma Eserler Kütüphanesi Müdürü Emir Eş ile yapılan mülâkatlarla Osmanlıcanın önemi vurgulanmak istenmiş.
Bu arada Osmanlıca ile yeni tanışanlar unutulmak istenmemiş olmalı ki; kısa bir bölümde örnekler ve alıştırmalar yer almış. Necip Fazıl ve Mehmet Akif’in bir şiiri okurlar için eski yazıya aktarılmış. Son sayfada çözümlenmesi için bir bulmaca verilmiş.
Osmanlıca öğrenmeyi arzu edenler ve Osmanlıca ile sıcak muhabbetini sürdürmek isteyenler için bu dergi güzel bir kaynak.
M. Sait Aktaş'ın Yazısı.