Bir İstanbul Rehberi...
Sait Aktaş / Genç Haber Merkezi
1949 Trabzon doğumlu Haldun Hürel... Yaşı genç olanlar bu ismi pek tanıyamayabilir. Ama bugün elli beş, altmış civarında olanlar Haldun Hürel ismini en azından kardeşleri Onur ve Feridun ile birlikte 70’li yıllarda kurdukları 3 Hürel adı altındaki anadolu rock müziği topluluğundan anımsayabilirler. Edindiğim bilgilere göre zaman zaman grup içinde dağılmalar olmuş. En son 2008 yılında beraber çıkarmış oldukları “Sonsuza Kadar” isimli albümleri var.
Grubun zaman zaman dağılması neticesinde grup elemanları diğer ilgi alanlarına yönelmişler. Reklamcılık ve eğitim alanlarında faaliyetlerde bulunurlar.
Ortanca kardeş Haldun Hürel Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Seramik bölümü mezunudur. Grubun dağılmasıyla beraber bir dönem seramik modelisti olarak çalışmış. Daha sonra Marmara ve Bahçeşehir Üniversitelerinde öğretim üyeliğinde bulunmuş. Hâlen İstanbul Ticaret Üniversitesinde İstanbul ve sanat tarihi dersleri veriyor.
Haldun Hürel son dönemde İstanbul hakkında en ilgi çekici çalışmaları yapanlardan. Hürel, âdeta İstanbul her bir noktasını en ince ayrıntısına kadar keşfetme arzusunda. Tarih boyunca büyük medeniyetlerin uğrak yeri olmuş, Anadolu’ya beş asır diliminde başkentlik yapmış bu şehrin havasını doya doya solumak, bu şehirde akıp giden her saniyenin içinde olmak istiyor. Onun için ona tam bir İstanbul aşığı nitelendirilmesinde bulunuluyor.
İsmini kısa bir zaman öncesinde duymama rağmen hakkında okuduklarım, duyduklarım onun ilginç bir sîmâ olarak hâfızamda belirmesine sebebiyet verdi. Geçen hafta Habertürk kanalındaki Öteki Gündem programında kültür tarihçisi Dursun Gürlek ile beraber Pelin Çiftin konuğu idiler. Programı izleyerek onun birikimine tanıklık ettim.
Hürel, Bizans’tan günümüze kadar gelen dönemde İstanbul hakkında geniş bir şehir ansiklopedisi oluşturabilecek bir donanımın sâhibi. İstanbul’un Ansiklopedik Öyküsü adı altında 944 sayfalık eseri bunu çok net bir biçimde gösteriyor.
Bunun dışında Hürel’in üç eseri daha bulunuyor. Eserlerinin bütünü İstanbul üzerine yapılmış araştırmalardan oluşuyor. İstanbul sevgisi onu Şâir Orhan Veli ile bir noktada buluşturmuş ve ona nazire yaparcasına bir eserine “İstanbul’u Geziyorum Gözlerim Açık” ismini vermiş. Hürel’in bütün eserleri Kapı Yayınları tarafından okuyucuya sunulmuş.
Başlığımda da belirttiğim üzere Haldun Hürel âdeta İstanbul’un canlı rehberi. Anlattığına göre kentteki en dar sokağı metreyle ölçe ölçe bulmuş.
İstanbul hakkında bilinmeyenler hakkında geniş bir malûmat sâhibi olmak isteyenlere Hürel’in eserleri nadide bir kaynak. Seramik Bölümü, 1975 mezûniyet
M. Sait Aktaş'ın Yazısı.