Esra Rânâ

Matbulog, matbu bir blog. İsmi de zaten matbu ve blog kelimelerinin birleşmesiyle oluştu. Genç dergi okuyucuları için blogların gündemini takip eden ve bunu matbu bir şekilde ama yine blog formunda size ulaştırmayı düşünen bir sayfa matbu-blog.

Blog kavramına aşina olanlar için matbu olan bir blog sayfası, blogger ruhuna ters gelecektir muhtemelen. Çünkü bloglar ne kadar havada çizilen ve girilen her değere göre şekil değiştirebilen özgür bir neon ışıkları tablosu ise, matbu sayfalar o kadar önceden düşünülmüş ve uzun süre aynı formda kalan (süreli yayınlar çünkü, en az bir ay aynı dergi geçerli) ve değişiklik, güncelleme değil ancak “özür”, “düzeltme” kabul eden heykeller gibi. E peki nasıl olacak bu iş? Hep beraber göreceğiz.

Blog nedir peki? Matbulog olarak blogları tarif etmenin yerine bu işi bilenlerin blog hakkındaki fikirlerini iletelim dedik. Genelde blog nedir sorusu ile birlikte blog ne değildir cümleleriyle de tarif ediliyor bu hareket: “Blog, sosyal bir topluluk ilişkisi yaratmaktır. Blog, “pazarlama sohbetidir”. Blog, sanal haberciliktir. Blog, “bu memleket nasıl kurtulur” tartışmalarının sanal seklidir. Blog, bilgiye erişimi kolaylaştırmaktır. Blog, bilgiyi paylaşmaktır. Blog, samimi bir “monolog” diyalogudur. Blog, tartışma ve olgunlaşma platformudur.

Blog, çoğu zaman günlük değildir (o şekilde görünse bile). Blog, chat, IRC, Messenger sohbetleri değildir. Blog, kişisel web sitesi hiç değildir. Blog, geleneksel bir web sitesi değildir. Blog, forum değildir. Blog, yapmacık değildir.” (Mehmet Doğan, www.altiustutasarim.com)

Şimdilik bu kadar. Her güncellemede blogları incelemeye, birlikte konuşmaya, iyi blog nasıl hazırlanır hakkında tüyolar vermeye (?!), memleketi kurtarmaya olmasa bile bu büyük köyün kıraathanesinde kağıtlar uçurmaya devam edeceğiz.

O Blog Senin Bu Blog Benim

* Bloglar kategorisinde “Altın Örümcek” ödülünü Mehmet Doğan’ın blogu “Altı Üstü Tasarım” aldı. Doğan’ın ödülü sitenin bir okuruna gidecek.

* Yemekbloglarının Şubat ayı etkinlik konusu “Kek”lerdi. Birbirinden güzel kek tariflerine www.kekevi.com adresinden ulaşılabilir.

* WWF “Suyumuza Sahip Çıkalım”

(www.wwf.org.tr/fileadmin/media/wwfsu.html) diyerek bir kampanya başlattı. Çeşitli bloglarda da özellikle su kullanımına yönelik kampanya duyurula yahut bu konuda uyarılar yer alıyor. Küresel ısınma denilen felaket senaryosu ve su kaynaklarının tükenmesi blogların da gündeminde.

* “Blog kardeşliği”

“özgürlük için pardus” diyor.. Bannerlar bu adreste http://www.pardus.org.tr/banner/index.html

* “Küçük Prens”

www.1001kitap.com/Cocuk/kucuk_prens/index.html adresinden okunabiliyor..


GENÇ'ın Yazısı.