Söz “Sir”lerden ve İngiltere`den açılmışken “Allah`ın Güzel İsimleri” adlı eseriyle gündeme düşen İngiliz besteci Sir John Tavener`den de bahsedelim. Tavener, ilginç bir sanat adamı. 1,97 boyunda ve İngiltere`nin en zengin ve ünlü müzisyenlerinden birisi. Bir dönem Arabistan`da yaşamış. Kardeşi Müslüman. Allah`ın güzel isimlerinin kendisini etkilemesi üzerine bu isimleri tek tek bestelemeye karar vermiş. İnsanların, bu isimlerin birer yansıması olduğunu düşünüyor. Söylediklerine göre İslam, Tavener`in Hıristiyanlığının müthiş bir şekilde zenginleşmesini sağlamış.

Tavener`in İslam`la ilgilenme sürecini başlatan iki önemli olay söz konusu. Birincisi 11 Eylül sonrası İslam`a karşı başlatılan saldırı kampanyası. 11 Eylül sonrasında malum propagandaların tam aksi bir sonuç vermiş. O günden bu yana İslam`a sempati ile yaklaşan Tavener, Mevlana`nın eserlerinden istifade ederek yedi saatlik bir beste yapmış. Sonrasında ise “Allah`ın Güzel İsimleri” gelmiş... Tavener`ın dönüşüm sürecindeki diğer bir etkisi ise gördüğü bir rüya. Rüyasında Frithjof Schuon nam-ı diğer Şeyh İsa`yı gören Tavener, kendi ifadesine göre Şeyh İsa`dan bir çok şey dinlemiş ama hiçbirini hatırlayamıyor. Hatırladığı tek şey uykudan büyük bir coşkunlukla kalkmış olması.

Tavener geçtiğimiz ay Aya İrini`de de bir konser verdi. “Allah`ın Güzel İsimleri” geçen ay İngiltere`de Westminster Katedrali’nde seslendirilecek olduğunda Katolikler sert tepki göstermişlerdi. Aya İrini de kiliseden bozma ya, bizde de bir şey olur mu diye kulakları diktik ama Allah`tan bizdekilerden bir ses çıkmadı.

Sözün özü, Tavener “Sir” ama iyi adam olabilecek bir potansiyele sahip. Allah hidayet versin; dua edelim.


Mehmet Lütfi Arslan'ın Yazısı.