Yusuf Ziya Güleç

SADER Türkiye’de okuyan misafir öğrencilere yardımcı olmak için kurulmuş bir dernek. Dernek ilk kurulduğu zaman fark ettim ki Türkiye’ye okumaya gelen öğrencileri durumunu pek de bilmiyormuşum. Üstelik üç beş Filistinli, Pakistanlı, Ganalı öğrenci arkadaşım olmasına rağmen. Şimdi bu SADER de nereden mi geldi aklıma? Şuradan: Ramazan’ın son günlerinden birinde ailecek Sultanahmet’te gezinirken baktım İHH’nın standı. Stantta Afrikalı bir genç duruyor. Bizim 3,5 yaşındaki Taha Afrikalıları garipsemekten, yabancılamaktan henüz kurtulabilmiş değil. Bunu fırsat bildim, hemen selam verdim gence ve tanıştık. Burkina Faso’lu, ismi Yakup. Yakup abisi Taha’nın eline bir balon tutuşturdu, sonra onu kucağına aldı ama bizimkisi bir ellerine bakıyor Yakup abisinin bir yüzüne; garipsediğini, şaşkınlığı saklayamıyor. Yakup aslında SADER’in yanında durduğu bin kadar gençten birisi.

Dünyadaki Müslüman kardeşlerimizi çocuklarımızdan kaçı yabancı gibi görmüyor? Hatta kendimiz buna ne kadar açığız?!

Başka ülkelerden Türkiye’ye okumaya gelen öğrencilere yardımcı olmaya çalışan bir dernek SADER. Onlara yabancı öğrenci demiyor ama. Derneği yürütenler ince insanlar; misafir öğrenci diyorlar. Onlar gerçekten de yabancı değiller. Bizim gibi namaz kılıyorlar, bizim gibi selam veriyorlar.

SADER’le ümmet coğrafyası evimize!

Ben SADER vasıtasıyla keşke bu öğrencileri evlerimize misafir etsek, çoluğumuz çocuğumuz sofrada Afrikalı, Tacikistanlı, Filistinli bu ağabeyler ve ablalarla birlikte yemek yese, sonra namaz kılıp sohbet etse keşke diye düşünürdüm. Meğer bunu SADER yapıyormuş. SADER’le yüzlerce ailemizin yüzlerce misafir öğrenciden üç beşini evinize davet etmesi mümkün. Ramazan’da iftarda uygulaması yapılan bu çalışma Ramazan dışında da yapılabiliyormuş. Telefon edip bir adım atabilirsiniz.


GENÇ'ın Yazısı.