Fatih Atalar

Eski çağlarda sihir, büyü ve medyumluk çokça zikredilen fevkalade cây-i hayret olaylardı. Bu işin failleri ekseriyetle mesleklerini el hareketleriyle idame ediyorlardı. Çağlar atlatıldıkça ve gelişmeler hızla ilerlerledikçe dirayet sahibi insan Rabbinin ona verdiği en büyük nimeti olan aklını kullanarak gelişimi daha geniş boyutlara ulaştırdı. Sihir ve büyü olayları çağ atlayamadı. Bilakis geriye doğru adımlıyorlar. İnsan aklı koşarak gelişmelere tempo tutarken bu işlerin türlü hileleri zuhur etmeye başladı. Ortaya çıkarırken de bazı nimetleri keşfedip şükrediyor.

- “Kime hikmet verilmişse şüphesiz ona çokça hayır verilmiştir. Bundan ancak akıl sahipleri ibret alır.” BAKARA/269

Verilen bu hikmetli nimetin ağır yükünü kaldırabilen kullar, sorumlulukla ve O’nu anarak çalıştılar.

İnsan elindeki elektriksel iletkenliği keşfeden bazı bilim insanları, bu özelliği (aslında nimet) teknolojinin o zamanlar yeni oyuncağı olan bilgisayarda nasıl kullanacağızın yanıtını aradılar. 1945 yılında laboratuvarlardaki araştırma ve geliştirme çalışmaları neticesinde dokunmatik ekranlar insanlara artık hizmet ediyordu. 2005 senesinde Apple, iPhone’u piyasaya sürünce bu teknolojinin gelişmesi ivme kazandı. Her elektronik aygıtta bunu yapmaya çalıştılar ve başarılı oldular. Dokunmatik ekranlar basit fiziki temellere dayanarak gerçekleşen mekanizmalardır. Dokunmatik algılayıcılar, Rezistif (Dirençli), Kapasitif, Yüzey Dalgalı (Surface Wave) ve Kızılötesi (İnfrared) olmak üzere 4’ ayrılır. Bunlardan ilk kullanılanı dirençsel algılayıcılardır ve bu algılayıcılarda ekrana biraz bastırmak gerekir. Daha kullanışlı olan kapasitif algılayıcılarda, ekrandaki yalıtkan cam insan elinin elektriğini alır ve kendi içinde elektriksel alan değişimi gerçekleştirir. Ardından bu da sayısal veriye dönüştürülüp ilgili koordinatlar gönderilerek dokunduğumuz tuş çalışır.

Klişe tabirle; teknoloji hızla gelişiyor. İleride beklenilen esnek dokunmatik ekranların insanlığın hizmetine sunulması. Bu sayede telefonlarda ve cihazlarda ses düzeyi ayarlama ve kamera tuşları olmayacak. Örneğin, kamera uygulamasını açtığınızda yanda kamera tuşu belirecek. İnsan aklını kullandıkça ve çalıştıkça en önemlisi de Yaratanı zikrederek bunları yaptıkça en iyisini her zaman yapacaktır.

Meraklısına;

• 1983 yılında üretilen HP-150 ilk dokunmatik bilgisayar olarak tarihe geçti. Fiyatı 2795 Dolardı.

• 1992’de IBM’in ürettiği Simon ilk dokunmatik telefon olarak tarihe geçti.

• Apple 2005 yılında dokunmatik sektöründe çalışmalar yapan FingerWorks adlı şirketi satın alarak bu sektörde atağa geçti.

• MIT laboratuvarlarında bu yıl 3 boyutlu ve esneyebilen OBAKE dokunmatik ekran üretildi.

Kaynaklar: "1986, Electronics Developed for Lotus Active Suspension Technology - Generations of GM" history.gmheritagecenter.com Retrieved 2013-01-07

“What Are The Differences Between Capacitive & Resistive Touchscreens`” Yaara Lancent - makeuseof.com 19 Temmuz 2013

“Dokunmatik ekranda son nokta: OBAKE” zaman.com.tr 4 Mayıs 2013

“Rezistif ve kapasitif ekran arasındaki fark” Zeynel A. Öztürk – chiponlie.com 23 Temmuz 2013

“Dokunmatik Ekranlar Nasıl Çalışır`” Levent Daşkıran- Tübitak Bilim ve Teknik Dergisi  


Genç Bilim'ın Yazısı.