Adımıza dertliler desinler demiştik hatırlarsanız. Dertsiz insanın kendisine, topluma ve insanlığa bir faydası olmayacağını vurguluyoruz her sayımızda. Dertten kastımızın da ne olduğu malum: Asıl dert edinilmesi gerekleri dert edinmek, başkalarının derdiyle dertlenmek, gönüllü seferberlikler oluşturmak, sorumluluk almak, insanlığa faydalı olabilmek. Herkes kendi çapında bir şeylerin derdine düşmeli diye düşünüyoruz. Herkes gücü yettiği ölçüde sorumluluk sahibi olmalı, kendini istidatları ölçüsünde mesul hissetmeli. Dergi olarak böyle dertlileri gördüğümüzde açıkçası çok seviniyoruz, güçleniyoruz, moral buluyoruz. Geçenlerde Âsitane Kültür Sanat Eğitim ve Dayanışma Derneği`ne ziyarete gittim. Tam bir dertli ve gönül insanı Hasibe Turan hanımefendi ile görüştüm. Ümitlendim, güçlendim. Gerçekten dertliydi Hasibe hanım. Gençlerimizin israf olmasına dayanamadığını vurguladı. Bir şeyler değil, birçok şey yapmamız gerektiğine dikkat çekti. Buyrun birlikte okuyalım Hasibe Turan hangi gayretler içinde...

- Hasibe Turan Kimdir?

Hasibe Turan İstanbul doğumlu, üç çocuk annesi, Mimar Sinan Üni. Grafik mezunu. Kadından Topluma Eğitim Gurubu üyesi.1980 yılından bugüne kadar oyun ve oyuncak alanında çalışmalar yaptı. Modernleşme sürecinde yaşlılar toplumun neresinde yer alıyor konusunda araştırmaları kesintili de olsa devam ediyor. Çalışmaları çocuklarının ihtiyacına görede şekillendi. Çocuk eğitimindeki tecrübeleri çocuklarının birebir yaşamlarını gözlemleyerek şekil değiştirdi ve gelişti. Çocuk ve gençlerin eğitim süreçlerinde okul-sınav arasında sıkışıp kalmamaları için çeşitli faaliyetlere girişti. Bu arayışları Âsitane Kültür Sanat Eğitim ve Dayanışma Derneği`nin kurulmasına neden oldu. Âsitane`nin hem kurucusu hem de yönetim kurulu başkanı.

- Âsitane ne zaman kuruldu? Kuruluş amacı nedir?

Âsitane 2005 Aralık ayında kuruldu. Âsitane birtakım arayışların cevabıdır. Çocuk ve gençlerin üniversite sınav sonrasına kadar amaçsız, donanımsız, test ve tost arasında internette ve televizyon başında vakit geçirmelerini farklı alanlar oluşturarak nitelikli bir hale dönüştürmeyi amaçladık. Hedeflerimiz arasında, lise sona gelen gencin; okulda başarılı, en az üç dili orta seviyede halletmiş, alanını net tesbit etmiş, en az bir değil iki üniversite bitirmeyi hedeflemiş, birçok ana bilim alanlarında bilgi ve bilinç oluşturmuş, alanında uzman olmayı kendine hedef edinmiş, yaşadığı şehirden, ülkeden, bölgeden, dünyadan haberdar, katkı sağlayacağına inanan, bu inancında kendini güçlü hisseden, kişilikli, geleceğe projeksiyon tutabileceğine inanan, tüketen değil üreten, ürettiğini benzersiz kaliteli ve güzel yapan insanlar yetiştirmek var.

- Şu anki faaliyetlerden biraz bahseder misiniz?

Hedeflerimiz doğrultusunda, hedef kitlenin yaş ve ihtiyacına göre programlar hazırlıyoruz. Halen devam etmekte olan faaliyetlerimizi sıralayacak olursak: Eğitim danışmanlığı, kariyer planlaması, psikolojik danışmanlık, etüt merkezi, yabancı dil kursları, müzik (Tasavvuf Müziği, Türk Sanat Müziği, Batı Müziği) Enstrumanlarımız ise; ud, keman, bağlama, ney, yan fülüt, kanun meşk. Sanat alanında geçmiş ve geleceği ayı anda yakalamaya ve icra etmeye çalışıyoruz. Geleneksel sanatlar, modern sanatlar, geleneksel sanatlar arasında hat, ebru, tezhip, modern sanatlarda ise fotoğrafçılık, tv sinema, drama, resim, karikatür. Sosyalbilimler; yakın tarih, sanat tarihi, modernleşme tarihi, dinler tarihi, mezhepler tarihi. Gezilerimiz İstanbul içi, yurt içi ve yurt dışı olarak devam etmektedir. Sergiler; Hat, Tezhip, Ebru ve fotoğrafçılık alanlarında oluşturulmaktadır. Binamızda ayrıca oyun alanı, tekvando, masa tenisi ders aralarında kullanılmaktadır. Okuma ve dinlenme salonu katılımcılarımız tarafından kullanılmaktadır. Ayrıca çok amaçlı salonumuzda, İngilizce ve Arapça dersleri, ülke tanıtımları yapılmakta. Cuma akşamları ise, güncel konularla ilgili konuklar davet edilerek gençlerle sohbetler yapılmaktadır. www.asitane.net ve www.inciden.com sitelerimiz faaliyetlerle ilgili ve bizimle irtibat kurmak isteyenler için hizmettedir.

- En büyük derdiniz nedir?

En büyük derdim derdimin şu olduğunu söyleyebilirim: İnsan israfına son vererek güzel, kaliteli, üreten insanların yetişmesine ve içinde yaşadığımız çağa, topluma insanlığa en güzel faydayı sağlamak


Süleyman Ragıp Yazıcılar'ın Yazısı.