Kitapçı Değil Kültür Merkezi "İnsan Kitap"
Yolu Taksim`e düşüp de İstiklal Caddesi`nde şöyle bir tur atmayan neredeyse yok gibidir. Kaldi ki birçok insan için Taksim sadece İstiklal Caddesi`nden ibarettir. Bu caddede gece gündüz demeden, bir aşağı bir yukarı (b)akar kalabalıklar.
Yaklaşık on bir aydır faaliyette bulunan bir kitap/kültür merkezi olan İnsan Kitap, İstiklal Caddesi üzerinde kitapseverlerin arayıp da bulamayacakları bir mekan niteliğini taşıyor. Galatasaray Lisesi`nin sol çaprazında, dokuz katlı bir bina burası. Şu an için dokuz kattan altı katı faal bir şekilde kullanılmakta. Hakan Atalay beyin eşliğinde İnsan Kitap`ı tanıdık geçtiğimiz ay. Tek tek katları gezdik, neler yapmışlar, neler yapıyorlar şahit olduk.
İnsan Kitap`ın her katı ayrı bir hava veriyor insana. Kitaba olan sevginizin kat kat arttığını farkediyorsunuz içeride. Dizayn çok şık. Kitaplarla çok sıkı bir ilişkiye geçmeniz için en ince ayrıntısına kadar düşünülmüş birçok şey. Şimdilik yüze yakın kategoride, otuz bin kitap yer alıyor. Burayı bir kültür merkezi haline getirmeyi düşünüyorlar. Bu amaçla da bir hayli çalışmaları olmuş, oluyor. Neler mi? Ebru, minyatür ve fotoğraf sergileri düzenlenmiş bugüne kadar. Daha çok söyleşilere ağırlık veriliyor. Mesela geçenlerde ünlü bir İbn-i Arabi uzmanı olan James Winston Morris`in İbn-i Arabi üzerine bir söyleşisi gerçekleşmiş. İlerleyen zamanlarda film gösterimi ve imza günleri gibi çeşitli aktiviteler de düşünülüyor.
Çocuk Kitaplığı bölümü, çocukların hem kitap okuyabileceği hem de oyun oynayabileceği bir şekilde tasarlanmış. Hafta sonları burada çocuklar hem masal dinliyor hem de neşeli vakitler geçiriyor (Yeğenlerinizi, kardeşlerinizi, komşu çocuklarını alın gidin derim.)
Taksim`deki İnsan Kitap`ın en önemli ve üzerinde durulması gereken yönü, bir katının sadece İngilince eserlere ayrılmış olması. İngilizce kitapları Mustafa Özel seçmiş. Kitaplar o kadar renkli ve çeşitli ki bu katı gören bir akademisyen “burası kitapçı değil kütüphane olmuş” demekten kendini alamamış.
İnsan Kitap düzenlediği etkinliklerden okuyucularının haberdar edilmesi için bir sanal üyelik sistemi kurmuş. Siz de İnsan Kitap`ı ziyaret ederek ücretsiz üye olabilirsiniz. Bu sayede size e-posta yolu ile yeni çıkan kitaplar ve bu güzel mekandaki etkinlikler hakkında bilgiler ulaştırılacaktır. Üye olanlar, üyelere özel diğer avantajlardan da yararlanabiliyorlar. (Mesela %20 indirim.)
Not: Başta bahsettiğim gibi, İstiklal Caddesi`nde kalabalıkların çoğu sadece akıyor, bakıyor. Bunu nereden mi anlıyorum? Hakan beye kitaba olan ilgi nasıl diye sordum. Taksim gibi bir yerde, İstiklal Caddesi gibi bir caddede bile kitaba ilgi oldukça azmış. Siz siz olun, Taksim`e yolunuz düşerse, biraz ferahlamak ve kitapların hakkını vermek için mutlaka İnsan Kitap`a uğrayın. Uğrayın ki sadece bakanlardan ve akanlardan olmayın. (Genç Dergi okuyucusuyum derseniz bakarsınız indirim bile yapabilirler, anlaştık mı Hakan bey?:)
Bir başka not: Aklınıza, “amma da reklam yaptı bu adam” diye gelmiş olabilir. Sizi temin ederim, bu yazı için İnsan Kitap`tan para falan almadım. Orayı sevdim sadece. Valla. :) Biz, güzel olan, nitelikli olan her şeyi gücümüz yettiğince anlatacağız, paylaşacağız sizlerle. Çünkü bu tür gayretleri bir kültür yatırımı olarak görüyoruz. İktisadi mantığın ve kârlılığın hakim olduğu şu hengamede bu tür bir yatırım ancak bu işin sevdasına düşenler için anlamlı gelebilir. Genç Dergi olarak İnsan Kitap`ın daha da güzel işler yapacağına inanıyor ve çalışmalarını destekliyoruz.
Süleyman Ragıp Yazıcılar'ın Yazısı.