A. Yasin Demirci

Gençlerden bahsedilince genelde olumsuzluklar gündeme gelir. Gençlerle alakalı iç karartıcı haberlerin peşi sıra ‘ne olacak şu gençliğin hali?’ tarzındaki sorular pek revaç bulur büyüklerin sohbet meclislerinde. Ancak gençler adına olumlu haberler de çıkmıyor değil. Bunlardan biri de dünya gençliğinin günden güne daha dindarlaştığını gösteren bir anket. Alman Bertelsmann AG firması yaptığı araştırma ile oldukça çarpıcı sonuçlara ulaşmış.

21 ülkeden 21 bin gencin katıldığı araştırmanın sonuçlarına göre gençlerin yüzde 44`ü kendisini dindar olarak tanımlarken dinin gereklerini yerine getirdiklerini ve düzenli olarak ibadet ettiklerini aynı zamanda dinin günlük hayatlarını önemli ölçüde etkilediğini söylemişler. Gençlerin yalnızca yüzde 13`ü hayatlarında dinin bir rolü olmadığını belirtmiş. Araştırma bölgelere göre gençlerin dindarlığının arttığını ya da azaldığını da gösteriyor. Örneğin Müslüman ve gelişen ülkelerde yaşayan gençler daha dindar.

Araştırma Nijerya ve Guatemala gibi gelişmekte olan ülkelerde yaşayan gençlerin yüzde 90`ının günde en az bir kere ibadet ettiğini Hindistan, Fas ve Türkiye gibi ülkelerdeyse her dört gençten üçünün aynı şeyi yaptığını ortaya koyuyor. Araştırma Fas`ta gençlerin yüzde 99`unun Allah`a ve ölümden sonraki hayata inandığını Brezilya, Türkiye ve Nijerya`da bu oranın yüzde 90, İsrail, Endonezya ve İtalya`da ise yüzde 80 olduğunu ortaya koyuyor.


GENÇ'ın Yazısı.