"Yerli" Yönetmenler; "Yerli" Sinema
Yönetmen Sineması: Semih Kaplanoğlu; Yönetmen Sineması: Ahmet Uluçay, Küre Yayınları
Küre Yayınları 2009’dan beri Yeni Türk Sineması’nın önde gelen isimlerini ağırlıyor. Yönetmen Sineması üst başlığıyla yayına hazırlanan kitap serisinde Derviş Zaim, Nuri Bilge Ceylan ve Zeki Demirkubuz’un ardından şimdi de Semih Kaplanoğlu ve Ahmet Uluçay’e yer verilmiş. Sinema tarihimizin akışını değiştirerek başka bir vadiye yönlendiren bu isimler sinemamızın geleceği için son derece önemli. Onlar bu toprakların havasını, suyunu, huyunu, gülmesini, ağlamasını, sevmesini bugüne kadar hiç olmadığı kadar sahici şekilde, çıplak bir şekilde beyaz perdeye aktaran adamlar. Sinemamız onlarla birlikte hakiki anlamda yerlileşme imkanı buldu.
Bahsettiğimiz kitapların konusu olan iki yönetmenden; Semih Kaplanoğlu ve Ahmet Uluçay’dan bahsetmekte fayda var. İlk filmlerinde yuva ve aile arayışını perdeye aktaran Semih Kaplanoğlu, Yusuf Üçlemesi diye bildiğimiz Yumurta, Süt ve Bal filmlerinden sonra Yeni Türk Sineması’nın önde gelenleri arasında yerini aldı.
Ahmet Uluçay ise bahsettiğimiz yönetmenler içerisinde en dikkat çekeni.Hayatı boyunca küçük bir köyde yaşayan, geçtiğimiz yıl vefat etmiş olan Uluçay, kendisini etkileyen önemli filmleri hiçbir evde TV’nin olmadığı bir dönemde köyün kahvehanesinde bin bir türlü zorlukla izlediğini belirtiyor. İlk kamerasını Almanya’dan gelen bir gurbetçiden satın alan Uluçay, eğer o makine olmasaydı sinemayı ben icat edecektim, diyor. Her yanımız imkansızlık da olsa isteyerek neler yapılabileceğini de gösteren bu sıra dışı yönetmeni konu alan kitabı okumak, sinema okumaları yapmaktan daha fazlasını kazandıracak size.
Selim Tiryakiol'ın Yazısı.