Beraber Yürüdük Biz Bu Yollarda
Türkiye’nin dört bir yanından, dert sahibi gönüllerle iletişime geçtik. Bazen onlar bizi buldu, bazen biz onları bulduk. Birlikte bir şeyler yapabilmek adına, gönüllerimizi ortaya koyduk.
Birkaç soruyla başlayayım yazıma: Genç Dergi’nin doğum ayını ve senesini hatırlayan var mı? İlk kapağımızdaki ifade neydi? İlk eklerimizi hatırlıyor musunuz? CafCaf’ın editörü kimdir? Kaç Genç Şöleni yaptık? Genç Gönüllüleri ne demek? Dertsizsek dert biz miydik? Üsküdar’daki yeni şubemizde neler oluyor? Genç Medya Akademisi ne zaman bitti? Sosyal Sorumluluk Projeleri neleri içeriyor? Bu sitelerden haberdar mısınız: www.gencgonulluyuz.biz, www.gencradyo.biz
Bu soruların cevaplarında, iki senelik yolculuğumuzun ana hatları gizli aslında. Sizlerle birlikte çıktığımız bu yolda, iki senelik bir zaman dilimini geride bırakmış bulunuyoruz. Bu yazıda, birçok açıdan değerlendirilebilicek olan bu süreci, ana hatlarıyla tahlil edelim istedim. Tahlil edelim ki; zaman geçtikçe yaşlanıyor muyuz, gençleşiyor muyuz siz karar verin.
Bir Genç Doğdu
2006’nın Ekim ayında yayın hayatına merhaba dedik. Sinan Özgenç’in bekar olduğu yıllar yani.:) Piyasa şartlarını bilenler bilirler, zor bir süzgeçten geçtik, geçiyoruz. Gücümüz yettiğince Genç’i duyurmaya çalıştık. Yay-Sat vesilesiyle neredeyse tüm Türkiye’ye ulaştık. (Şu an, Kültür Dergi Dağıtım ve NT Mağazaları aracılığıyla bize ulaşabilirsiniz.) Birer birer, adım adım ilerledik. Topluca alınıp, bir kenara bırakılan dergilerden olmayı hiç istemediğimiz için, sürekli gönüllülerimizi, dertlilerimizi aradık. Bir, beş, on, yüz, beş yüz, bin derken yaklaşık olarak yedi bin aboneye ulaştık. Yedi bin yürekle her ay buluşmanın, yedi bin dertliyle her ay dertleşmenin sevinci var gönlümüzde. Bu yedi bin gönüllünün alt yapısından da kısaca bahsetmek isterim sizlere.
Genç Gönüllüler
İlk sayılarımızdan itibaren, Lütfi abimizin deyişiyle, sesimize ses veren “dertliler” çıktı karşımıza. Türkiye’nin dört bir yanından, dert sahibi gönüllerle iletişime geçtik. Bazen onlar bizi buldu, bazen biz onları bulduk. Birlikte bir şeyler yapabilmek adına, gönüllerimizi ortaya koyduk. Kah dev adımlarla, kah karınca kararınca yol aldık, alacağız da inşallah. Genç Gönüllüler olarak sayımız dört yüzü buldu. Projeler, faaliyetler üretmeye gayret ediyor, ebedi gençliği bulma yolunda çabalıyoruz. Bu amaçla, neredeyse her ay, bir araya geliyor, geldiğimiz noktayı istişare ediyoruz.
Genç Buluşmaları
İki sene içinde, Türkiye’nin çeşitli illerinde, Genç Gönüllüler olarak buluştuk. Bu buluşmalar devam edecek. En son, Temmuz ayında Çanakkale’deydik. Dergimizin diğer sayfalarında ilgili habere göz atabilirsiniz. Her buluşmada, dostluklarımız daha da gelişti. Her buluşma, bize daha da güç kattı. Birlikte hareket etmeye, birlikte adım atmaya başladık. Bu birliktelikler, bizi daha da büyük birlikteliklere sevk etti ve bu ilk buluşmaların ardından Genç Şölenleri düzenlemeye başladık.
Genç Şölenleri
2007’nin Nisan ayında, İstanbul’da ilk Genç Şöleni’mizi düzenledik. Ardından birkaç ay arayla, Mersin’de, Balıkesir’de, Konya’da ve İzmit’te devam etti şölenler. Ömer Karaoğlu ve Recep Demirkaynak gibi meşhur isimler sahne aldı. (Bu şölenlere, toplamda, yaklaşık olarak on bin kişi katıldı.) Yeni dönemde, bu şölenlerin formatını değiştirmeyi düşünüyoruz. Kendimize özgü bir format için fikir alışverişlerimiz sürüyor.
Dergi İçeriği
İlk sayımızdan beri, daha iyinin, daha güzelin peşindeyiz. Bu amaçla, her sayımızda, bir önceki sayımızı aşmayı hedefledik. İki senelik süreç içinde, birçok konuya değindik. Nelere mi? Sanırım, kapaklarımızdaki ifadeleri sizinle paylaşmak, bir fikir vermesi açısından çok daha iyi olacaktır: “Rol Kesmek Kolay Model Olmak Zor”, “Tuzaklar Sanal Tehlike Gerçek: Şeytan Oturumu Açtı”, “Yeşil Hip-Hop Olur mu?”, “Şimdi Reklamlar...”, “Mikrofonun Ağabeyleri”, “Renkler ve Diller Farklı Sevgisi Aynı”, “Warcraft Gazileri Knight Fatihleri”, “Modayı Takınmıyorum Pişman Değilim”, “Tıklamacı Demokrasi”, “Cinsiyet Bulmacasına Hayır”, “Gönüllü Yüz”, “Ney`in Mümini Basgitarın Kafiri Olmaz”, “Sabah 7 Akşam 9 Biz Bu Hayatta Yokuz”, “Adam Hasreti Sürüyor!”, “Haksızlıkla Mücadele Etmedikçe Geleceğiniz Olmayacak”, “Sınır Tanımayan Gençler”, “Hayırlı mı Olsun, Hayırlısı mı?”, “Genç Peygamber ve Genç Dostları”, “Öncü Gönüllüler”, “Futbol Sadece Futbol Değil!”, “Yeter Ki Gönlüm İstesin, Ne İş Olsa Yaparım”, “Tatildeyiz”.
Yazarlar
Yazarlarımız hakkında benim söz söylemem, elbette doğru olmaz. Söyleyebileceğim şu ki; Genç Dergi, yazarlık yolunda, birçok gence yol açtı ve açmaya da devam ediyor. Başta kendim olmak üzere, birçok arkadaşımız, Genç vesilesi ile yazı disiplini kazandı. Hatta aramızda, küçük çaplı şöhret olanlarımız bile var. (Bkz: Sami Yaylalı) Zaman zaman misafir kalemler konuk oldu dergimize. Ustalardan yazılar aldık. Yazar profilimizi yeni yayın döneminde daha da genişleteceğiz. Genç yazarlara ise, her zaman kapı açık.
Medya Akademisi Tamamlandı
Dergimizin merkez şubesinin Üsküdar’a taşınması, beraberinde birçok faaliyeti de getirdi. 7 Temmuz-26 Ağustos tarihleri arasında, Medya Akademisi programı, uzman katılımcılar eşliğinde tamamlandı. Yaklaşık kırk beş katılımcısı olan programla ilgili geniş bilgiyi bir önceki sayıda verdiğimiz için detaya inmiyorum. Medya Akademisi ve benzeri programların devam edeceğini buradan duyurmak isterim. Başvurularda ne kadar erken davranırsanız şansınız o kadar yüksek olur. (Programlarımız ücretsiz tabii)
Sosyal Sorumluluk Projelerimize Katılın
Genç Gönüllülerin, iki senelik birlikteliğinin en güzel meyvelerinden biri de Sosyal Sorumluluk Projeleri adı altında, birçok faydalı faaliyetin başlamış olması. Bunlardan birkaçından bahsetmek istiyorum: ÖSS Kardeşliği Projesi. Bu proje kapsamında, Türkiye genelinde, elli Genç Gönüllüsü, üniversiteye yeni yerleşecek olan gençlere, kayıt, yerleşme, burs imkanı, şehir ve üniversite rehberliği gibi konularda yardımcı olmaktalar. Diğer bir projenin adı ise: ‘Din’liyorum Sesli Kitap Projesi. Beş yüz farklı genç, beş yüz önemli eserimizi, görme engelliler için seslendirecekler. Projeye katkıda bulunmak için Selman Özpınar’la irtibata geçebilirsiniz. selmanozpinar@gmail.com
Genç Akademi’de Temel Eğitimler Başlıyor
Üsküdar’daki merkezimizde, bundan sonra sürekli bir hareketliliğin olacağını söylemiştik sanırım. Bu bağlamda, Genç Akademi, Prof. Dr. Gülfettin Çelik öncülüğünde eğitimlere başlayacak. Üniversitelerin veremediği eğitimleri Genç Akademi vesilesiyle alacağınızı umuyoruz. (Duyurulardan haberdar olmak için suleyman@gencdergisi.com adresine bir mail atmanız kâfi. Kâfi ne demek diye soran okuyucular olabiliyor, kâfi “yeter” demek. )
Yeni Dönem
24. sayıyla beraber dergi olarak yeni bir yayın dönemine girmiş bulunmaktayız. Yeni dönemin daha da hareketli geçmesi için kolları sıvadık. Dergimizde bir takım değişikliklere gideceğiz. Önümüzdeki sayıda bunları göreceksiniz. Yeni ekler vereceğiz mesela. Aramızda kalsın, önümüzdeki ay, geniş içerikli bir yurt rehberi elinizde olacak. Bu arada, CafCaf’la yollarımız ayrıldı. Güzel bir birlikteliğin sonuna geldik. CafCaf müstakil bir dergi olacak. Neden mi? Onu da Asım Gültekin’den dinlersiniz.
Süleyman Ragıp Yazıcılar'ın Yazısı.