Sykes Picot Devre Dışı Kalacak mı?
Yeniden şekillenen Ortadoğu coğrafyasının bir hayli kritik bir dönemden geçtiği yadsınamaz bir gerçek. Dengeler hızla ve sürekli değişiyor. Dost-düşman tanımlamalarını alt üst olduğu, şaşırtan yakınlaşmaların, kopuşların yaşandığı bir konjonktürden geçiyoruz. Dolayısıyla bu dönemde atılacak adımlar hayati öneme sahip.
İşte bu konjonktürde gerçekleşen Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, Erdoğan buluşmasını bu sebepten dolayı tarihi olarak nitelendirmek pekâlâ mümkün. Kürtler için simge bir şehirde yine Kürtler için simge isimlerle gerçekleşen bu buluşma evet tarihi bir buluşma olmuştur. Gerek iç politikada gerekse bölgesel anlamdaki muhtemel sonuçları göz önüne alındığında son derece önemli, tarihi bir buluşma gerçekleşmiştir. Sadece içi barışımız açısından değil yeniden şekillenen tüm Ortadoğu coğrafyası halkları açısından oldukça önemli bir fırsat yakalanmıştır bu buluşma ile.
Çok iddialı gelebilir ama Sykes-Picot yani Birinci Dünya Savaşı sonuna doğru Osmanlı İmparatorluğu’nun nasıl paylaşılacağını kararlaştıran ve bölgenin savaş sonrası sınırlarını çizen Mayıs 1916 tarihli gizli anlaşma ile belirlenin sınırları ortadan kaldırmaya yönelik tarihi bir fırsatı ortaya çıkarmıştır bu buluşma. Basiretli davranılır, bir yol kazası yaşanmaz ise bu süreç yapay sınırları ortadan kaldırarak Türk, Kürt, Arap halklarının mutluluğu ve refahının önündeki engelleri kaldırabilir. Çok mu iyimseriz yoksa? Ne olur iç karartan, kan ve gözyaşına boğulmuş şu coğrafya için umutla bakacağımız bir kapı açılmışken biraz iyimser bakabilelim.
Beytullah Demircioğlu'ın Yazısı.