Yahya Uyar / Genç Haber Merkezi

Dünya’nın en kalabalık Müslüman ülkesi olarak bildiğimiz Bangladeş’te hükümet yaklaşan genel seçimler öncesi Müslüman liderleri ya hapse, ya da çeşitli çaresizliklere sürüklüyor. Bizde Türkiye’de eğitim gören Bangladeşli Hasan Öz Bangla ile bir röportaj gerçekleştirdik.

Bize Bangladeş`in kuruluşundan, bağımsızlığından bahseder misin?

Bangladeş 1971`de Pakistan`dan ayrıldı. Ayrıldığında Hindistan büyük destek verdi. Çünkü Hindistan iki Müslüman ülke arasında kalıyordu ve bundan korktu. O zamanki lider Şeyh Muciburrahman`a yardım etti ve Bangladeş Pakistan`dan ayrıldı. Tarihte bu Hindistan ve Pakistan savaşı olarak geçiyor ama bizim bağımsızlığımız. Savaşta Hindistan askeri vardı. Antlaşma imzalarken de Hindistan`ın komutanı vardı.

Neden peki?

Çünkü o zaman bizim başkanımız Pakistan`da hapisteydi. Bangladeş’e 1972`de geldi. 1947`de İngiltere Hindistan`dan ayrıldığında Müslüman olarak da Pakistan ayrıldı.

Bangladeş`in genel etnik yapısından bahseder misin? Hangi milletlerden oluşuyor ve hangi dine mensup insanlar var?

Bangladeş`te %90 Müslüman, %6 Hindu ve %1 civarında Budist var. Çoğunluk Müslüman. Halk dindar. Bayramları kutluyoruz. Hinduların da birçok bayramı var ve onlar da kutluyor.

Peki, Bangladeş hükumeti neden kendi halkına zulmediyor? Bağımsızlıktan sonra neler yaşandı? Sıkıntı halkta mı devlet başkanında mı? Neden böyle oluyor?

Şeyh Muciburrahman 1972`de geldiğinde cumhurbaşkanı oldu, halk onu çok sevdi. O zaman başka siyasi parti de yoktu. Gazete ve televizyonları kapattı. 1975`te askeri ayaklanma olduğunda cumhurbaşkanının evinde herkes toplanmıştı. Askerler hırslanmıştı, oradaki herkesi öldürdü. Şimdiki cumhurbaşkanı Şeyh Hasseni ve kardeşi hariç. Onlar yurt dışındaydı. Şeyh Hasseni 1981`de Bangladeş`e geldiğinde partinin başına geçti. 1991`de de Bangladeş demokratik bir ülke oldu. Üç büyük parti vardı. Demokratik olduğunda Milliyetçi Parti ve Cemaat İslam Partisi birlikte iktidara geldi. 1996 seçimlerinde Milliyetçi Parti ayrıldı. Cemaat İslam Partisi diğer parti ile birlikte katıldı. Ancak iki sene sonra ayrıldı çünkü Diğer Parti Müslümanlara karşı cephe almaya başladı. Şimdi, onlar Pakistan`dan ayrılırken bağımsızlığı istemiyorlardı diye suçlanıyorlar. Cemaat İslam Partisi`ndekiler o zaman Pakistan`dan ayrılmanın zor olacağını, Haydarabat gibi olacaklarını düşünüyorlardı. 28 Ekim 2006`da iktidarın (Milliyetçi Parti ve Cemaat İslam Partisi) son günüydü ve ülkede büyük bir kargaşa, katliam oldu. Ondan sonra gelen üç aylık geçici hükümet 2008`e kadar kaldı. Bangladeş’teki diğer parti, Cemaat İslam`ın liderlerini öldürmezsem iktidara gelemem diye düşündü. Şimdi onları idam ettirmek istiyor ve Hindistan da destekliyor.

Daha önce böyle bir şey yaşanmış mıydı?

1970’de Cemaat İslam bir kere kapatılmıştı ama o zaman Pakistan`a bağlıydı. Bugün ki kadar büyük bir olay yaşanmamıştı. Bu ilk idam olacak. 5 Mayıs 2013`te anayasadan besmeleyi kaldırdığında toplanan halk da katliama uğramıştı. Üç bin uyuyan Müslümanı öldürüldü. Hindistan`dan aldığı destek ve silahlarla...

Şu an Bangladeş`te durum ne?

Hindistan büyük destek veriyor ve idama kararlılar. Hükümet yalancı, bir şahit getirdi ve Abdulkadir Molla`yı suçlu gösterdi.

Bangladeş halkının bu karara tutumu nedir?

İlk idam kararı geldikten sonra sokağa çıkanlar oldu ancak yüzlerce kişi öldürüldü. Şu anda halk protestoya devam ediyor. Sokaklar ve tren yolları kapatıldı. Halk, zulme “Dur” diyor.

İdam edilecek olan Kadir Molla Bangladeş için ne anlam ifade ediyor?

Kadir Molla Bangladeş`in en önde gelen İslami liderlerinden. İslam hakkında yazdığı yüzlerce kitabı var. 2002`ye kadar Bangladeş Cemaat İslam Partisi`nin de liderliğini yaptı.

Bangladeş basını bu olayları dışarı nasıl yansıtıyor?

Basın hükümetin elinde. Zaten iktidara geldikten sonra muhalefet partilerin televizyon kanallarını ve gazetelerini kapattırdı, çalışanlarını öldürttü. Hükümet ne isterse onu yayınlıyor. Güvenilir bir haber kaynağı değil. Yapılan çalışmaları da engelliyor.

Bangladeşli gençlerin durumları ve bu olaylara bakışı nedir?

 Onlar da sokaktalar ve direniyorlar. Eğitim durumlarını ve geleceklerini düşünecek durumda değiller. Gençlerin elli bine yakını hapiste. Türkiye’de okuyanların içinde idam edilmesini isteyenler de var maalesef.

Peki, Bangladeş`in Türkiye veya diğer ülkelerden beklentileri neler?

Öncelikle Türkiye`ye teşekkür etmek istiyorum. İdam kararından sonra protesto ettiler ve destek verdiler. Maddi desteğe ihtiyaç var. Dualarınıza ihtiyacımız var.

Son olarak neler söylemek istersiniz?

Türkiye her zaman zulme karşı, bunu Mısır ve Suriye olaylarında da gördük. Şimdi de Bangladeş`teki zulme karşı, bizleri unutmadılar. Allah razı olsun. 

 


GENÇ'ın Yazısı.