Geçtiğimiz ay sosyal medya, Taksim Gezi Parkı’nda yaşanan olaylarla çalkalandı. Haziran ayının başında başlayan gösteriler şüphesiz ki sosyal medya etkisiyle şiddetlendi. Özellikle Twitter’da yaşanan söz dalaşları, sosyal medyanın nasıl bir mecra olduğunu tekrar gözler önünde serdi.

Olaylar süresince açılan on binlerce sahte hesap bir kenara dursun, provokatör kesimler tarafından ortaya konan yalan haberlerin ardı arkası kesilmedi. Hiç yaşanmamış olaylar dahi, sanki ülkemiz büyük bir kargaşa içindeymiş gibi gösterildi. Eski kaza fotoğrafları, Suriye’de kurşunlanan bir gencin fotoğrafı bazı milletvekilleri tarafından bile Taksim’de yaşanmış gibi gösterildi.

Böyle bir durum karşısında olayları objektif olarak izleyenler haliyle şaşkınlığa uğradılar. Ancak bu gibi fotoğrafların gerçek olup olmadığını öğrenmek oldukça kolay. Tek adımda gerçeklere ulaşmanız mümkün.

Sanal dünyada çokça kullandığımız Google, sadece metin araması yapmıyor. Görsel arama özelliği sayesinde istediğiniz bir fotoğrafı, masaüstünüzden tutup tarayıcınıza atarak arayabiliyorsunuz. Bu sayede elinizdeki fotoğrafın daha önceden başka bir yerde kullanılıp kullanılmadığını görebiliyorsunuz. Google, görsellerde arama yaparak size benzer fotoğrafları sunuyor.

Bu özellik sayesinde fotoğrafların gerçekliği konusunda sağlam bilgilere ulaşabilirsiniz. Bunu hayatınızın her köşesinde de kullanabilirsiniz. Örneğin bir ebru sanatçısı veya çizer iseniz, size ait eserin hangi sitelerde kullanıldığını da bu yolla takip edebilirsiniz. Görsel aramayı şu linkten yapabilirsiniz: genc.in/gorselara


Muhammed Murat Tutar'ın Yazısı.