Gaipten Sesi Duyulan Çelebi
Tam tamına on beş yıl geçmiş aradan. Takvimler 1 Şubat 1999 tarihini gösterirken Türk rock müziğinin önemli isimlerinden Barış Manço geçirdiği kalp krizi sonucu hayata gözlerini yummuştu. Manço yaptığı bestelerle olsun, söylediği şarkılarla olsun toplumda geniş bir kesimin takdir ve hayranlığını kazanmıştı. Sadece Türkiye’de değil seyahat ettiği birçok ülkede de konserler vermiş, şarkıları yabancı dillere aktarılmış ve o ülkelerde de takdir edilmişti. Dünyanın birçok ülkesini ziyareti ve şimdiki genç neslin çocukluk yıllarında ilgiyle takip ettiği tv programı dolayısıyla kendisine Barış Çelebi ünvânı verilmişti.
Barış Manço Kimdir?
(1943-1999) yılları arasında yaşayan Barış Manço İstanbul doğumludur. İlk ve orta öğrenimini aynı kentte tamamlayan Manço yüksek öğrenimini Belçika’da tamamlamıştır. Gençlik yıllarında müzik çalışmalarına başlayan Manço 1970’li yıllarda rüşdünü kanıtlamış ve bu yıllarda Kaygısızlar, Moğollar, Kurtalan Ekspresi adlı müzik gruplarıyla çalışmalar yapmıştır. Sonraki yıllarda çıkardığı albümlerle kalitesini koruyabilmiş 1990’lı yıllara gelindiğinde artık dünyaca tanınan bir sanatçı olmuştu Manço. 1999 yılının 1 Şubatında 56 yaşında hayata gözlerini yuman Manço birbirinden güzel şarkılarıyla toplum hafızasına kazınmış ve Türk müziğinde başlı başına bir ekol olmuştu.
Çocukların Barış Abisi İdi
1980’li yılların ortalarına kadar müzik çalışmalarıyla her dönem gündemde olan Manço 1988 yılında o zamana kadar hiçbir örneği görülmemiş bir programa öncülük yapacaktı: TRT’nin Manço’ya yaptığı teklife binaen Manço çocuklara yönelik olan 7’den 70’e programının sunucusu olacak ve program başta çocuklar olmak üzere değişik yaş gruplarının yoğun ilgisiyle karşılanacaktı. Manço dillerden düşmeyen birçok şarkısının yanında bu programla da ismi özdeşleşmiş olacaktı.
Bugünkü Barış Manço
Barış Manço’nun Şubat 1999 tarihindeki vefatı biraz erken bir kayıp olmuştu. Manço hem genç sayılacabilecek bir yaşta (56) hem de tamamlamayı düşündüğü çalışmaları var idi. Şüphesiz ki Manço’nun ölümü hem müzik dünyasına gönül verenleri hem de şarkılarını büyük bir coşkuyla dinleyen hayranlarını derinden sarsmıştı. Ölümünden sonra anma amaçlı “ Yüreğimdeki Barış Şarkıları” adlı albüm hazırlanır. Kurtalan Ekspresi onun hatırasına binaen anma konserleri düzenler. Daha sonra ailesinin teşvikleriyle Barış Manço müzesi kurulmuştur. Bu müze Kadıköy/Modadadır. Aradan geçen 15 yıla rağmen Barış Manço şarkıları halen büyük bir kitle tarafından zevkle dinlenilmektedir. Bu durum Manço’nun hayatta iken söylediği demeçlere de bugün cevap verebilecek niteliktedir: Ayrıca sanatçı olduğumu da iddia etmiyorum. Ben öldükten sonra torunlarım ansiklopedilerde Barış Manço`yu "sanatçı" diye okurlarsa, galiba sanatçı olduğum da tescil edilmiş olacak. Geleceğe ne bıraktığınız önemli. Yoksa insan yaşarken kendi kendine "Ben sanatçıyım" dememeli. Kanaatimce Manço değerlendirilirken bu demeçleri ilk başta göz önünde bulundurulmalı ve ona göre değerlendirilmelidir. Vefatının 15. yılında bile gür sesi dinmek bilmeyen bu çelebi sesi rahmet ve şükranla anıyoruz.
M. Sait Aktaş'ın Yazısı.