Şadi Evren Şeker

Özgürlük nedir? Örneğin bir ülkede özgürce uyuşturucu satılması ve kullanılması, özgürlük müdür? Vatana ihanet özgürlüğü, yolsuzluk özgürlüğü, görevi suiistimal özgürlüğü savunulabilir mi?

Bir devlet, kendi ülkesinde başka ülkelerin özgürce casusluk yapmasına, bilgi toplamasına, halkı yönlendirmesine, kültürü, dili, dini, ahlakı yozlaştırmasına izin vermiyorsa, özgürlüğe karşı mı çıkıyordur?

Kanunlara karşı gelme özgürlüğü savunulabilir mi? Yıllarca kültürümüzün bir birikimi olan yasalara karşı çıkabilmek bir özgürlük müdür? Elbette hataları eksikleri var ama bunların tamamına karşı çıkmak yerine doğrusu bu hataları ve eksikleri gidermek değil mi?

Facebook, Youtube, Twitter, onlarca sosyal ağ var. Bu sosyal ağlar en basit anlamıyla benim ülkemdeki insanların ne düşündüğünü, neyi sevdiğini, kimin kiminle arkadaş olduğunu, kimin kime ne yazdığını başka bir ülkenin izlediği, dinlediği sistemlerdir. Daha ötesinde ise toplumu manipüle eden, yönlendiren ve hatta kültürü, dini, dili, bir toplumu toplum yapan her ne varsa bütün bunları şekillendiren ağlardır. Örneğin benim bu yazımın kaç kişiye ulaşacağı bile Amerika’daki birilerinin elinde. Bir insanın sosyalliğinin aldığı “like”larla ölçüldüğü bir ortamda kültürümüzü ve bizi biz yapan her şey yeniden tanımlanıyor.

Şimdilerde birileri çıkmış bu ağları kullanmak özgürlüktür diyor. Doğru bence de kullanılmasının önünde bir engel olmamalı. Ama benim görüşüm; devlet diğer gelişmiş ülkelerde olduğu gibi bu sosyal ağlara karşı önlem almalı. Örneğin Amerika’da çok ciddi eğitimler veriliyor, çocuklara ilkokuldan itibaren bu ağlar anlatılıyor, başta ordu, polis, devlet birimleri olmak üzere hemen her şirket kendi çalışanlarına sosyal ağlarla ilgili ve çalışma ortamı ile ilgili (iş yerindeki cinsel istismardan, bilgi güvenliğine, yetki suiistimaline kadar çeşitli konuları içeren) eğitimler veriyor. Bu eğitimler neticesinde milyonlarca kapanan Facebook hesabı var. Devlet yasaklamıyor ama gösteriyor, insanlar kendileri kapatıyorlar.

Doğru adım ne tamamen özgürlük, ne de tamamen kapatmak. Kişisel görüşüm; doğrusu işin eğitimde bittiği. 30 Mart’tan sonra söz kimde olur bilmem ama bu ülke için en doğrusu acilen sosyal ağlar başta olmak üzere teknolojik konuları içeren eğitim programlarının yaygınlaştırılması ve hatta mümkünse televizyonlarda kamu spotu olarak bile halka anlatılmaya başlaması.


GENÇ'ın Yazısı.