Komşulara huzursuzluk vermek, büyük bir îman zaafıdır. Komşular, öncelikle birbirlerinin şerrinden emîn olmalıdırlar. Zira Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi vesellem ardı ardına üç defa: “–Vallâhi îmân etmiş olmaz!” buyurmuştu. Sahâbîler: “–Kim îmân etmiş olmaz, yâ Rasûlâllah?” diye sordular. Efendimiz “–Yapacağı fenâlıklardan komşusu emniyet içinde olmayan kimse!” buyurdu. (Buhârî, Edeb, 29; Müslim, Îmân, 73)  

Önce Sen Güzel Ol!

Bütün insanların, güzel komşularla yaşamak istediğini düşünerek, evvelâ kendimiz güzel bir komşu olmalı, daha sonra da sâlih komşular arasında oturmaya gayret etmeliyiz. Bu hususta Rasûlullah Efendimiz: “Devamlı ikâmet ettiğiniz yerde kötü komşudan Allâh’a sığınınız! Göçebe olduğunuz yerdeki komşu nasıl olsa bir müddet sonra sizden ayrılır.” buyurmuştur. (Nesâî, İstiâze, 44)

Aman Dikkat Onun Hakkı Çoktur!

Peygamber Efendimiz’in şu beyânı, komşu haklarına riâyetin ehemmiyetini açıkça ortaya koymaktadır: “Cebrâîl bana, dâimâ komşu hakkını tavsiye ederdi. Öyle ki ben, komşuları birbirine mîrasçı kılacak zannetmiştim!” (Buhârî, Edeb, 28)


Alican Tatlı'ın Yazısı.