2008 yapımı ‘İki Dil Bir Bavul’ bir Türk öğretmenin Şanlıurfa’nın Siverek ilçesine bağlı Demirciler köyündeki ilkokula atanmasını ve orada  Türkçe bilmeyen Kürt öğrencileriyle geçirdiği bir yılını anlatır.

Orijinal adı ‘Okul Yolunda’ olan film Türkiye’de ‘İki Dil Bir Bavul’ adıyla 2009 yılında vizyona girdi. Filmin dili Kürtçe ve Türkçedir. Filmin  yönetmenleri Orhan Eskisoy ve Özgür Doğan, Bingöl’de öğretmenlik yapan bir arkadaşlarının anlattığı anekdot üzerine bu senaryoyu kaleme almaya karar verirler. Doğu’da göreve başlayan öğretmen arkadaşları okuldaki sobayı yakmak için öğrenciden gaz getirmesini istemiştir. Fakat Kürtçe gaz kelimesinin kerpeten anlamına geliyor olması üzerine çocuk kerpeten getirmiştir. Ortada bir iletişimsizlik vardır.

Film çekimleri için 2003’te senaryo hazır hâle getirilir fakat maddi destek bulunamadığı için 2007’ye kadar bekletilir. Aradan geçen zamana rağmen gerekli destek bulunamayınca Eskisoy ve Doğan kendi imkanlarıyla çekimlere başlarlar. Ve çekimler esnasında  yurtdışındaki bazı fonlar ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan mâli destek sağlamayı başarırlar.

Filmin çekimleri 9 ay sürmüştür. Dokuz ay boyunca yönetmenler her ay 10 gün köyde kalarak mevsimlerin ve çocukların gelişimini takip edebilecekleri bir akış belirlerler. Yönetmenler, çekimlerin başlamasıyla belgeselin ana karakteri Öğretmen Emre Aydın’ın mümkün olduğunca kendilerini yok saymasını ve olabildiğince kendi hâlinde yaşamasını istediler. Ve doğal olabilmesi için Emre  Aydın’a replik yazmazlar. Bütün konuşmalar doğaçlamadır. Filmdeki bütün karakterler, yerler tamamen gerçektir üzerinde hiçbir  değişiklik yapılmamıştır. Filmin hiçbir sahnesi tekrar çekilmemiştir. Belgesel filmde aynı zamanda bütün karakterler kendi gerçek  isimleriyle yer almıştırlar.

Belgesel film, Altın Koza Film Festivalinde ‘En İyi Film’ ve ‘Büyük Jüri Ödülü’ Altın Portakal Film Festivalinde ‘En İyi İlk Film Ödülü’ Abu   Dabi Uluslar arası Ortadoğu Film Festivalinde ‘En İyi Ortadoğu Belgeseli’ dahil olmak üzere Türkiye’deki ve Uluslar arası pek  çok festivalden ödüllerle döndü.


Selman Özpınar'ın Yazısı.