Beyza Karaöz / Marmara genç Vizyon Kulübü

`Düşünmek ömür boyu süren bir seyahat` ise Kainat Öğretmeninin (sav) söylediği ve yaptığı şeyler üzerine de durup düşünmek gerekir.

Efendimizin bizzat uyguladığı ve bizlere de tavsiye ettiği tedavi yöntemleri olarak değerlendirilen nebevi tıp üzerine de deruni düşünmeli insan...

Yozlaşmaya çok açık olan bu konu üzerinde düşünürken aynı zamanda dikkatli olmak gerekir.

Marmara Üniversitesinde Dr. Senai Demirci ve Yrd. Doç. Dr. Ali Akben hocalarımızın katılımıyla düzenledğimiz `Nebevi Tıp Üzerine Deruni Düşünceler` isimli programımızdan bazı notları sizlerle de paylaşmak istedim.

* Peygamberin; bir beşer olarak , bir nebi olarak ve bir de Arabi olarak yaptığı davranışlar vardır. Misafire hurma ikram etmesi hem nebevi hem insani bir davranıştır. Zaten nebevi olan insani olanı kapsar. Ama peygamber Arabistan`da olduğu için hurma ikram etti, Japonya`da olsa başka bir şey de ikram edebilirdi.

* Bağlam önemli. Bağlamı bilirsek o bağlam içindeki anlamı tekrar yaşayabiliriz. Bu noktada Efendimizi taklit etmekle model almak farklı şeylerdir. Taklit etmek isterseniz iş değişir, model almış olmazsınız. Efendimiz tuğla taşımıştır ama mimar değildir.

* `Sirke` bir zarftır ve zarfın içindeki mesaj önemlidir o da `ikram etmektir`. Eğer zarfı görüp mesajı anlamazsanız hem zarfa hem mesaja haksızlık etmiş olursunuz.

* Bağlamı kaçırmamak gerek. Kuran`da da beslenme ifadeleri var ama Allah tarihsel, devirsel, dönemsel konuşmaz. Mesajı iyi okumak gerek.

* Efendimiz Hira`ya peygamber olurum diye mi çıktı, derdi ne idi, biz o peygamber oldu diye mi çıkıyoruz` Ne derdi vardı da çıktı` Bizim ne derdimiz var`

* Ter dökmek gerek. Derdini çekmezseniz güzel bir şey oluşmaz. Alın teri değil akıl teri dökmek gerek. Vahiy neden O`na geliyor, demek ki onun hasretini çeken o derdini bilen o..

* Davranış Tedavisi: Kainat bir tanedir ve onun da BİR yaratıcısı vardır. `Bizim inancımıza göre` diye bir ifade kullanıyoruz ya da `dini nikah` diyoruz tek bir kainat yok mu ki de bunları ayrıca ifade etmek zorunda hissediyoruz`

* Öldükten sonra dirilme: Bir insan `Ben ölünce toprakta kalacağım` diyorsa kendi değerini bilmiyordur. Bir kere var olup bitecek bir şey misin sen` Kendine değer vermelisin.

* Adalet ve İbadet İkisi birliktedir Eşya ile ilişkinde senin bir secden, kıblen vardır bunları `tedavi`etmen gerekir.

* Ikra/Oku : İnsan `alakadan`yaratılmıştır. Alak-pıhtı tabiri ayrıdır. İnsan ilgilenmeden edemez. İlişkilerinde bağ kurmadan edemez. Bu anlamlı bir bağ kurma arayışımızın aslı yaratılışımızdır. Hiçbir insan bencil, kendiyle alakalı olarak yaratılmamıştır alakadan yaratılmıştır, bu diğergamlık demektir. Hatırla ki sen hatırlanmaya değer bir şey değildin!

* Kur`an sadece ilahiyatçıları ilgilendiren bir kitap değil, `Ey insanlar!` diyor hitabında yani amatörlere hitap ediyor. Ve Kur`an, din kitabı da Müslümanların kitabı da değil, insanlığın kitabıdır.

* Başkalarının ağrısını dayanılmaz görmeyince sağlıkçısındır. Nebevi tıp, başkalarının ağrısını dayanılmaz görmemektir, en iyi ilacımız budur. Bu ilacı unutmamak gerekir.

* Yemekten doymadan kalkmak, acıkmadan yememek, temizlik kurallarına dikkat etmek, kızgınlık anlarımızda abdest alarak öfkemizi azaltmak... gibi daha birçok tavsiye var. Hepsi de bedava uygulanabilir ve faydalı.


Genç Bilim'ın Yazısı.