Bomba seslerinin arasında okula giden çocukların İsrail askerleri tarafından durdurulduğu, ümmetin suskunluğuna terk edildiği bir Filistin var Ortadoğu’nun en can yakıcı coğrafyasında… Gazetelerde, haberlerde Filistin’le ilgili sürekli olumsuz haberler okusak da, orada her gün devam eden bir hayat var. İşte bu hayatı Filistinli çocuklar için daha güzel bir hale getirebilmek adına kolları sıvayan çok güzel bir dernek var Kudüs’te; Burj Al-LuqLuq Sosyal Toplum Merkezi. Bu ay Burj Al-LuqLuq’un kuruluş hikayesini, Filistinli çocuklar için gösterilen çabaları derneğin proje koordinatörü Namir Abu-Rmeileh ile anlatacağız.

Öncelikle Burj Al-LuqLuq’u senin dilinden tanıtarak başlayalım.

Burj Al-LuqLuq Sosyal Toplum Merkezi 1991 yılında kuruldu ve o yıldan bu yana Kudüs toplumuna Eski Şehir Duvarları’nda hizmet veriyor. 1989 yılında İsrail bu bölgeye yeni bir site yapmak istedi. Burada yaşayan halk buna müsaade etmedi. Burj Al-LuqLuq’un bulunduğu arazi Kudüslü çocukların oyun oynayabildiği, yetişkinlerin vakit geçirebildiği tek güvenli bölge olarak sayılıyor.

Ne gibi faaliyetler yapılıyor Burj Al-LuqLuq’ta?

Çocuklar için basketbol, futbol kursları düzenliyoruz. Ayın belirli günlerinde anneler için programlar yapıyoruz. Özellikle gençlerin ve çocukların okuldan sonra burada çokça vakit geçirebilmeleri için faaliyetler düzenliyoruz. Futbol turnuvaları düzenledik. Aksa konulu resim sergileri açtık. Çocuklarımızla birlikte tiyatro gösterileri yaptık. Her dönem karne şenlikleri düzenliyoruz. Geçtiğimiz ay Kudüs’te Filistin Edebiyat Festivali düzenledik. Dünyanın dört bir tarafından edebiyatçıları Kudüs’te ağırladık.

Kudüs’te Burj Al-LuqLuq’u ziyaret ettiğimizde bir anekdot anlatılmıştı. Merkezde futbol oynayan çocuklar Türkiye formaları giymeyi çok seviyormuş galiba. :)

Evet, Filistinli çocuklar Türkiye futbol takımının formalarını giymeyi çok seviyorlar, çünkü Türkiye ve Filistin arasında bir bağ olduğunu hissediyorlar. Tabii bunda Türkiye Hükümeti’nin Filistin konusunda verdiği desteğin payı büyük. Ailelerde de Türkiye’ye dair bu bağı görmek mümkün.

Peki Burj Al-LuqLuq İsrail tarafından herhangi bir saldırıya uğradı mı bu zamana kadar? Kudüs ve diğer şehirlerde yapılan etkinlikler İsrail tarafından sabote ediliyor çoğu zaman. Burj Al-LuqLuq böyle bir şeyle karşılaştı mı hiç?

Evet, çok defa İsrail tarafından saldırıya uğradı merkezimiz. Bazen askerler merkezin içine kadar girip bazı kişileri tutukluyorlar. En son Eski Kudüs sınırları içinde Kudüs Yaz Festivali düzenlediğimizde gelip festivali kapattılar. Tüm bu baskılara rağmen biz Kudüs’te görevimizi yerine getirmeye devam ediyoruz.

Allah yardımcınız olsun her konuda. Son olarak şunu sormak istiyorum; Kudüs deyince Müslümanların ilk aklına gelen olay elbette Miraç. Siz Burj Al-LuqLuq olarak Miraç Kandili’nde herhangi bir faaliyet düzenliyor musunuz?

Peygamber Efendimiz’in (s.a.v.) Miraç’a çıktığı gece, tüm Kudüs’te ve özellikle Mescid-i Aksa’da çeşitli şekillerde kutlanır. Bizler de o kutlamalara dahil oluyoruz.

Çok teşekkür ederim röportaj için. Kudüs’te, İsrail’in yıldırma tahakkümü altında yaşayan çocuklara, gençlere kucak açtığınız için de ayrıca teşekkür ediyorum tüm Burj Al-LuqLuq çalışanlarına. Kudüslü çocuklar o coğrafyada doğdukları andan itibaren omuzlarındaki yükü bu merkezle hafifletebiliyorlar. Kudüs’te ve genel olarak Filistin’de çatışmanın gölgesi altında da hayatın devam edebileceğini gösterdin. Kudüs’te de çocuklar sen ve senin gibi çalışanlar vesilesiyle resimle, sporla, müzikle büyüyorlar, tıpkı diğer çocuklar gibi…


Hatice Sarı Tan'ın Yazısı.