Abdurrahman Cahit Zarifoğlu. 1940, Kahramanmaraş doğumlu şair, yazar ve insan. Artistçe ve insanca bir hayat, ümmet dertlisi bir yürek.

Efendimiz, “ölünce gerisinde sadaka-i cariye, hayırlı bir evlat ve faydalanılacak bir ilim bırakan kimselerin amel defteri kapanmaz” diyor. Cahit Zarifoğlu, Necip Fazıl, Sezai Karakoç, Cemil Meriç gibi medeniyet işçileri hayatlarından geriye genel olarak Efendimiz’in üçüncü olarak dile getirdikleri “faydalı bir ilim” olgusunu bırakırlar. İlim. Yani bilgi, irfan, tefekkür, akıl, ruh, inşa ve İslâm. Medeniyetler de zaten ilimle kurulur, kılıçla değil. Baktığımızda Efendimiz de, önce yürek fethini gerçekleştirmiştir. “Bir kılıcın kazandığı zaferi, başka bir kılıç yok edebilir. Kalemle yapılan fetihler, tarihe mal olur, tarihe, yani ebediyete” diyor Cemil Meriç de.

Tüm bunları söyledikten sonra, medeniyetimiz örnek şahsiyetlerine yoğunlaşmamız, onların hayatlarını araştırmamız ve kitaplarını en küçük ayrıntısına kadar okumamız bundandır diyebiliriz. Dert, en büyük dertlilerden öğrenilir.

Bu anlamda bana ve çevremdeki birçok arkadaşıma hakiki “dert” aşısını, vefatından on yıllar sonra vuran Cahit Zarifoğlu’na rahmet olsun, selam olsun…

Mavera Gençlik Hareketi, onun ismi etrafından bir araya gelen gençler tarafından kuruldu. Ama artık bu hareket ümmetin her türlü derdini kendine dert etmeye hazırlanıyor. Demek ki diyorum, bir insan öldükten 20 yıl sonra da güzel şeylere vesile olabilir. “Faydalı bir ilim” demişti ya Efendimiz..

10 Haziran günü saat 19:00’da Üsküdar Bağlarbaşı Kültür Merkezi’nde Cahit Zarifoğlu’nu anacağız inşallah. Yaşayan dostlarından onu dinleyecek, ondan şiirler okuyacak ve dualar edeceğiz. Aynı zamanda dergimizin de destekleriyle hazırladığımız Cahit Zarifoğlu Sergisi 1-7 Haziran arası Üsküdar Belediyesi’nin önünde ziyaretçilerini bekleyecek. O tarihten sonra da sergi Bursa, Eskişehir, Ankara ve Kahramanmaraş’ı gezmiş olacak. www.yediguzeladam.com


Yavuz Selim Güneş'ın Yazısı.