1981 Bellek Kartı
Ayşegül Genç - Sami Yaylalı
Onu Kaç Kişi Tanıyor?
Doğu Türkistan bağımsızlık mücadelesinde bulunan büyük mücahit Barat Hacı, 1981 yılında hapisten çıkar. Lakin 38 kiloya düştüğü için, dört yıl gözetim altında tutulur. Yılları hapishanede geçmiştir. Mücadelesini verdiği Doğu Türkistan İslam Cumhuriyeti’nin 1937 yılında yıkılması ile 5 yıl hapiste kalmış, 1945’te Doğu Türkistan Cumhuriyeti’nin kuruluşu ile 1952’ye kadar Doğu Türkistan ordusunda binbaşı rütbesi ile hizmet etmiş daha sonra ikinci kez Çin Halk Cumhuriyeti tarafından hapse atılmıştır. Ve bu kez 20 yılını orada geçirmek zorunda kalmıştır.1993’te Türkiye’ye gelen Barat Hacı; Türkistan ve Çin arasındaki gerginliği ve Çin zulmünü anlatmak için Türkiye Çin Konsolosluğu’nun kapısına kendisini zincirlemişti. Şubat 2003’te hac görevi esnasında, Mekke’de vefat etmiştir. Ruhu şad olsun.
Y(ö)k Yere...
Milli Güvenlik Konseyi Yüksek Öğretim Kanunu’nu onayladı. YÖK buna göre kuruldu. Yüksek Öğretim Kurumu, Türkiye’de toplumun belirli kesimlerinin eğitimine kota koyma konusunda kendisini hep hak sahibi olarak görmüş ve darbenin soğukluğunu her an üzerinde taşımıştır.
Bir Ömür Yetmedi
Şair Özdemir Asaf vefat etti. Asıl ismi Halit Özdemir Arun olan şair, insan ve toplum ilişkilerini konu edinen düşündürücü şiirleriyle dikkat çekmiştir. Özellikle “yalnızlık paylaşılmaz, paylaşılırsa yalnızlık olmaz” ve «Anılarından kale yapıp sığınsa bile/ Yetmez yalnız başına bir ömür bir kişiye...» gibi dizeleri akıllardan çıkmamaktadır.
Türkiye`yi Model Alacaklar
Gannuşi, İslami Yöneliş Hareketini 1981 yılında Tunus’ta resmî olarak kurar. O sıralar Tunus’un başında olan diktatör Burgiba, İslami Yöneliş Hareketi’nin lider ve taraftarlarını idam veya müebbet hapis ile cezalandırmak ister. Gannuşi ve arkadaşları ülkeyi terk etmek zorunda kalır. (O yıllar ülkemizde de Gannuşi’ye verilen cezaları protesto için Tunus büyük elçiliğine siyah çelenk bırakan TYB başkanı D. Mehmet Doğan ve arkadaşları tutuklanır.) 1987 yılında Tunus’ta başa geçen Zeynel Abidin bin Ali ilk zamanlar siyasetteözgür bir örgütlenmeye izin veriyor gibi görünmüş sürgündeki İslâmi Yöneliş mensuplarının Tunus’a dönmesine müsaade vermiştir. Yönetimle uyum sağlamak ve şimşekleri üzerine çekmemek amacıyla bu hareket, ismini “Nahda” olarak değiştirir. Fakat bu ılımlı hava çok uzun sürmemiş hareketin lideri Raşid Gannuşi başta olmak üzere, pek çok İslâmcı politikacı ülkeyi terk etmek zorunda kalmıştır. Yakın zamanda Bin Ali’nin devrilmesiyle Nahda’nın lideri Raşid Gannuşi Tunus’a dönmüş ve Tunus’un geleceğinde (Türkiye’yi model aldıklarını söyleyerek) çok sesli bir yapının oluşması için kolları sıvamıştır.
İlk Uzay Mekiği
İlk uzay mekiği «Columbia» fırlatıldı. Uzay mekikleri ilk kez NASA tarafından kullanılmaya başlanan uzay araçlarıdır. Tekrar tekrar kullanılmak için yapılan bu araçlar işlev olarak roketten farklıdır. Uzun yıllar görev yapan bu araçlardan ilki olan Columbia 2003’teki fırlatılışında geçirdiği kaza sonucu imha olmuştu. İçindeki mürettebattan kurtulan olmadı.
Bir Tatlı Huzur Almaya Gitti...
Münir Nurettin Selçuk vefat etti. Türk müziği tarihinde tek başına konser verme geleneğini getiren sanatçı, sayısız besteye imza attı. Geleneksel okuyuşla yeni anlayışı birleştiren sanatçı, bu alanda yaptığı çalışmalarla kısa sürede tanındı. Hem yurt içi hem de yurt dışında en iyi hocalardan ders alma imkânı buldu. Yahya Kemal Beyatlı’nın şiirlerinin büyük kısmını besteleyen sanatçı “Kalamış” isimli eseriyle zirveye ulaştı. Münir Nurettin Selçuk ayrıca sanatçı Timur Selçuk’un babasıdır.
İran`da Zor Günler Yaşandı
İran’da İslam devriminden sonraki süreç zor bir şekilde ilerlemiştir. Tahran’da İslam Cumhuriyeti Partisi merkezinde patlayan bomba 72 politikacı ve görevlinin ölümüne neden olmuştur. Aynı yıl İran devlet başkanı Muhammet Ali Recai ve Başbakan Muhammed Cevad, Bahomar bombalı saldırısı sonucu hayatını kaybetmiştir.
Dört Kuşak Yetiştirdiler
Türkiye Çocuk Dergisi 1981 tarihinde yayına başlar. Dört kuşak yetiştiren dergi, çocuk kitapları, çocuk ansiklopedileri, İngilizce kitaplar, sesli kasetler, afişler, tiyatrolar ile faaliyetlerini sürdürmüştür. Seksenli yıllarda özellikle düzenlediği yarışmalar ve Hızır Bey isimli çizgi romanıyla çocukların hafızasında derin izler bırakmıştır. Türkiye Gazetesi’nin haftalık eki olarak çıkan derginin ilk yayın yönetmeni Rahim Er’dir. Derginin en önemli özelliği ise bünyesinde yabancı çizgi roman veya çizgi yayınlamamış olmasıdır. Bu yönü sayesinde pek çok çizer için okul olabilmiştir. Halen çıkmaktadır ve eski çizimleri kitaplaştırarak nostalji sevenlere ve meraklılarına sunmaktadır.
Eee Şimdi Ne Olacak?
William Saroyan, 1981 yılında ölür. Pulitzer ödüllü yazar Saroyan ölmeden önce şöyle demiştir. “Herkes bir gün ölecektir. Ama ben her zaman kendimle ilgili bir istisna olacağına inanıyordum… Ee şimdi ne olacak?” Bitlis’ten göç etmiş bir ailenin çocuğu olan Ermeni asıllı Amerikalı yazar, sade anlatımı ile kendi tarzını oluşturmuş ve savaş karşıtı kimliği ile tanınmıştır.
Gelişi Mübarek Olmadı Ama Gidişi Olabilir!
Mısır Cumhurbaşkanı Enver Sedat askeri bir tören esnasında öldürüldü. Enver Sedat döneminde daha önce 6 gün savaşlarında İsrail tarafından işgal edilen Sina yarım adası geri alınmıştı. Nobel Barış Ödülü de alan Enver Sedat’ın ölümü İhvanül Müslimin hareketinin üzerine atılsa da gerçeğin böyle olmadığı Hüsnü Mübarek’in başa gelmesiyle anlaşılmıştır. Hüsnü Mübarek 30 yıl boyunca Mısır iktidarında kalacak ve İsrail’in kuklası gibi hareket edecektir
Ayşegül Genç'ın Yazısı.