Bkz: Dünya Kupası
Bir Kupa Uğruna Nice Ülkeler Batıyor…
2014 Dünya Kupası’nın Brezilya’da düzenleneceği açıklandığından beri Brezilya’da işler düzgün gitmiyor. Bunun en büyük nedeni gelişmekte olan Brezilya ekonomisinin Dünya Kupası hazırlıklarına ayırdığı bütçenin vatandaşların kemer sıkmasına neden olması. Bizdeki Gezi ayaklanmasına benzer ayaklanmalar, hükümet tarafından atılan birçok geri adıma rağmen devam etti. Stadyum inşaatlarında ölen işçilerin aileleri de ister istemez bu tür olaylarda provokasyon malzemesi oldular. Eylemlerin sadece Brezilya vatandaşlarıyla ilgili olmadığı da ayrı bir gerçek. Çünkü büyüyen Brezilya ekonomisini hem kıtada hem de dünyada istemeyen ülkeler var. Olaylar yüzünden maçların başlangıcına kadar üç tane stadyumun yetişmeyeceği söyleniyor. Bu da Brezilya hükümetini kara kara düşündürüyor.
Dünya Üçüncüsüydük Şimdi Yokuz
2002 Japonya - Güney Kore Dünya Kupası’nda Dünya Üçüncülüğü’nü kazanmış bir ülke olmamıza rağmen artık Dünya Kupaları’na katılamıyoruz. Bunun en büyük nedeni en iddialı ülkelerin bulunduğu Avrupa grubunda oluşumuz. Ama bu bir bahane olamaz çünkü Avrupa grubu Dünya Kupası’nda en çok temsil hakkı olan grup. Peki asıl sorun ne o zaman? Asıl sorun temelsiz yaklaşımlarımız, yani alt yapıya önem vermeyişimiz, sadece günü kurtarma heveslerimiz, yakaladığımız jenerasyonları ucuz tartışmalarla heba edişimiz, ufuk eksikliğimiz, disiplinsizliğimiz, duygusallığımız… Yani sıralayabileceğimiz çok fazla şey var. Ancak bu anlamda birileri bu durumu fark etmiş olacak ki, Milli Takım’ın başına yeniden Fatih Terim’i getirdi. 2002 kadrosunu yöneten olmasa da hazırlayan adamı. Eğer istikrar sağlanırsa 2020’lerde başarı hedefleniyor. E hadi inşallah.
Dünya Kupası Nereden Çıktı?
Futbol, olimpiyat oyunlarının da içeriğinde yer alan bir spor. Ancak olimpiyatlarda birçok spor alanı birlikte yarıştığı için futbol fazla önemsenmiyor, ülkeler de daha amatör futbolcuları bu olimpiyatlara gönderiyordu. Bu nedenle Fifa 1930 yılında sadece futbola özel bir yarışma düzenledi ve ilk Dünya Kupası Uruguay’da oynandı. Katılımın oldukça az olduğu bu kupayı Uruguay kazandı. 2. Dünya Savaşı sırasında dünya kupası düzenlenmedi. 1950 yılında Dünya Kupası Brezilya’da düzenlendi. Ve o yıldan itibaren düzenli olarak her 4 yılda bir oynandı. 32 ülkenin katıldığı Dünya Kupası’nı 1 milyarın üzerinde insan statlarda, televizyonlarda ya da internet üzerinden takip ediyor. Bu yıl Dünya Kupası Brezilya’da oynanacak. 2018’de Rusya’da 2022’de Katar’da oynanacak.
Unutulmayanlar!
Her Dünya Kupası’nın unutulmayan bir simgesi olur. Çoğunlukla futbolun içinden hareketler ya da gollerdir unutulmayanlar ama bazı istisnalar da mevcut. 2010 Güney Afrika Dünya Kupası denildiğinde akla hiç futbolla ilgili özel anlar gelmez. Akla gelen tek şey Vuvuzela’dır. Vuvuzela fil sesini çağrıştıran bir müzik aleti ya da düdük. Maçlar boyunca Afrikalılar Vuvuzelalarına üflediler. Futbolcuları ve diğer taraftarları sağır ettiler. Belki de televizyondan izlenip de herkesin sesini kısarak takip ettiği tek Dünya Kupası olmuştur. Vuvuzelanın dışında futbolun unutulmazları arasında 2006 Almanya Dünya Kupası finalinde Cezayir asıllı Fransız Futbolcu Zidane’nin Materazzi’ye attığı kafa, 2002 Dünya Kupası’nda Türk Milli Takımı’nın inanılmaz başarısı, 1986 Meksika Dünya Kupası çeyrek finalinde Maradona’nın eliyle attığı gol yer alıyor.
Ne Pele Ne Maradona Şimdi Kavga Messi ve Ronaldo
Brezilya ve Arjantin futbolun beşiği olan iki ülke. Bu ülkeler arasında tarihten gelen ilginç rekabetler vardır. Brezilya Portekizce konuşur Arjantin İspanyolca. Bu dil farkı geçmişte sömürülmüş bu iki devletin birbirinden tiksinmelerine yetmiştir. Bunun en büyük tezahürünü futbolda görürüz. Aynı dönemde oynamadıkları halde Pele ve Maradona her zaman karşılaştırılmıştır. Onların üzerinden ülkeler çekişmiş, hâlâ devam eden laf atışmaları sürüp gitmektedir. Ancak son dünya kupalarına Pele ve Maradona yerine Messi ve Ronaldo karşılaştırılır oldu. Messi Arjantinli de Ronaldo ne alaka diyebilirsiniz. Ronaldo Portekizli olduğu için birçok Brezilyalı onu kendi ülke vatandaşı gibi görüyor. Brezilya’da yıldız bitti mi? Hayır Neymar isminde bir yıldızları var ama henüz Messi ile kapışacak düzeyde değil.
Dünya Kupasının Oynanacağı İlk Müslüman Ülke
2022 Dünya Kupası’na Katar ev sahipliği yapacak. Katar’ın ev sahipliğine Fifa pek de iyimser bakmıyor aslında. Şimdiden aşırı sıcakları bahane etmeye başladı, Fifa Başkanı Michel Platini Katar’daki Dünya Kupası’nın yaz aylarında değil de kış aylarında oynanması gerektiği görüşünü ortaya attı. Ama bu pek mümkün değil çünkü Kuzey Yarım Küre’de normal ligler kış aylarında oynanıyor Dünya Kupası için liglerin iptal edilmesi gerekir. Michel Platini’nin henüz ağzından çıkarmadığı bakla, Katar’da güvenlik tehlikesinin olabileceği. İsrail, Amerika ve benzeri ülke takımlarına yönelik tehditler olabileceği şimdiden anketlerde yer alıyor. Bu durum birilerinin aklına karpuz kabuğunu getirmekten başka bir şey değil.
2014 Brezilya Dünya Kupası’nı kim kazanır?
Güney Amerika’da düzenlenen kupaları genelde Güney Amerika ülkeleri kazanmış. Bunun nedeni büyük ihtimalle iklim. Ama seyirci faktörünü de unutmamak gerekir. Dünya Kupası tarihinde Brezilya 5 kez şampiyon olan tek ülke. İtalya 4 kez şampiyon olmuş. Almanya da 3 kez. Kimin kazanacağını tahmin etmek güç ancak gönül ister ki bir Asya ya da Afrika takımı kazansın bu kupayı.
Topun Bile Adı Var
Dünya Kupası müsabakalarında kullanılan topların bile diğer toplardan ayrıcalığı vardır. Çok uzun süredir Dünya Kupası futbol toplarını Adidas firması üretiyor. Adidas her ürettiği Dünya Kupası topuna özel bir isim veriyor. Bu yıl düzenlenecek olan Brezilya Dünya Kupası’nın resmi futbol topunun ismi Brazuca. Anlaşıldığı üzere Bazuka ve Brezilya kelimelerinin harman edilmesiyle oluşturulmuş bir isim. Daha önceki kupaların da ismi beyinlere istemsizce kazınan futbol topları vardı. Güney Afrika’da kullanılan topun ismi Jabulani idi. Jabulani Zulu yerel dilinde bayram etmek anlamına geliyormuş. Almanya Dünya Kupası’nda kullanılan topun ismi de takım ruhu anlamına gelen TeamGeist idi. 2002’de Kore ve Japonya’da oynanan topun ismi ise Fevernova’ydı. “Ateşin Gücü” gibi bir anlam verilen bu top Türk Milli Takımı’nın Dünya Üçüncüsü olmasında etkili olmuş mudur bilinmez.
Sami Yaylalı'ın Yazısı.