Hayatımızdaki En Önemli İlk Üç Madde Ne Olmalı?
Kur’an’ı Kerim’in her ayeti baştan aşağı şifa, hidayet, rahmet, güzellik. Tabii inananlar için. Şimdi sizinle Tevbe Sûresi’nin 24. ayetini paylaşacağım ve oradan yola çıkarak küçük bir yol haritası çizmeye çalışacağım:
“De ki: Eğer babalarınız, oğullarınız, kardeşleriniz, eşleriniz, kabileleriniz ve kazanmış olduğunuz mallar, durgunluğa uğramasından korktuğunuz bir ticaret ve hoşnut olduğunuz ikametgâhınız sizin için Allah’tan ve Resulünden ve Allah yolunda cihaddan daha sevgili ise artık Allah Teâlâ’nın emri gelinceye kadar bekleyiniz!........”
Ayetin mesajı çok net; açık bir şekilde “Ey müminler hayatınızın ilk üç maddesi şöyle olmalı” deniyor bizlere. Nedir o ilk üç madde?
1-) Allah
2-) Allah’ın Resulü
3- Allah yolunda gayret etmek, çabalamak, dertlenmek...
Yani hepimiz, nerede olursak olalım, hangi pozisyonda bulunursak bulunalım her konuda bu ilk üç maddeyi en başa koymalıyız, bu bilinçle hareket etmeliyiz demektir bu. Bunu yapabilirsek, dünya hayatının hakkını vermiş olacağız ve Allah’ın lütfuyla Ebedi Gençliği kazanmış olacağız, bunda şüphe yok.
Peki ya yapamazsak, yapmazsak? Ya işimizi, eşimizi, meşgalelerimizi Allah’ın, Resulünün ve Allah yolunda çabalamanın önüne geçirirsek ne olur? Ayet onu da açık bir şekilde söylüyor: Hangi konuyu bu üç maddeye denk tutarsan ya da hangi konuyu bu üç maddenin önüne alırsan, oradan sana sıkıntı gelecek, bunu böyle bil! Kalbinde neyin derdi, neyin sevgisi, neyin korkusu, neyin ilgisi bu ilk üç maddeden fazla ise ya da bu üç maddeye denk ise, bil ki çıkmaz içindesin ve değerli olanla değersiz olanı karıştırdın demektir. Ve bekle; bu üç maddeye denk tuttuğun veya bu üç maddeden üstün tuttuğun her ne ise senin başına bela olacak, bundan kaçış yok. Çünkü kalbin hasta şu an ve hasta olduğu alanda ve hasta olduğu oranda tedavi edileceksin, bunun başka çıkar yolu yok!
Evet, dilerim hepimiz hayatımızın her alanında geçerli olan bu mühimlerden mühim sıralamayı karıştırmayız ve iş, eş, evlat, ticaret, okul, makam, ev gibi araçları amaç hâline getirenlerden olmayız. Sözün özü, Allah için olabilmek duası ile dostlar...
“De ki: Benim namazım, ibadetlerim, hayatım ve ölümüm kesinlikle hep o alemlerin Rabbi olan Allah içindir.” (En’âm, 162)
Süleyman Ragıp Yazıcılar'ın Yazısı.