21. Yüzyıl’da güçlü bir ülke olmanın en önemli şartlarından biri de güçlü bir teknolojik altyapıya ve üretime sahip olmaktır. Yıllardır dünya çapında faaliyet gösteren şirketler, henüz birkaç yıllık teknolojik ürünlerin piyasa değerinin çok çok altında kalabiliyorlar. Bunun yanında bir kilogram altın yaklaşık 100 bin lira değere sahipken, 1 kilogram mikroçip 10 milyon dolar değerinde.

Bu bilinçle daha güçlü bir ülke olma adına ASELSAN ve Bilkent Üniversitesi işbirliği ile Türkiye’nin ilk çip fabrikasının temeli atıldı. Bu gelişme hem ülkemizde ucuz ve yerli çipler kullanılmasını hem de üretilen çiplerin ihraç edilmesini sağlayacak. Daha önce ODTÜ ile birlikte çip üretilmesi için çalışma yapılmıştı fakat AR-GE aşamasında kalmıştı.

Bunun yanı sıra Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık geçtiğimiz ay katıldığı bir televizyon programında kriptolu telefon müjdesini de verdi. TÜBİTAK tarafından geliştirilen kriptolu telefon mevcut güvenlik algoritmalarından 3 kat daha güvenli bir şifreleme sistemiyle üretildi. Devlet yetkililerinin kullanacağı bu telefonun “akıllı” bir modeli de vatandaşların kullanabileceği şekilde önümüzdeki yıllarda piyasaya sunulacak.

Dahası askeri sistemlerin de yerli ürünlerle donatılma çalışmaları devam ediyor. Üretilen ve kullanılan uçakların, gemilerin, helikopterlerin ve diğer askeri araçların yazılımları, simülasyonları hazırlanıyor. Atak Helikopter ve Altay Tankı gibi yerli üretim sistemlerin yazılımları da artık yerli.

Ve nihayet Pardus bir sürelik aranın ardından geliştirilmeye devam ediyor. Kamu kurum ve kuruluşları bünyesinde bulunan  bilgisayarlara Pardus işletim sistemi entegre ediliyor. Böylece devlet kendi geliştirdiği işletim sistemini kullanarak ciddi bir maddi tasarruf elde edecek. Milli işletim sisteminin kullanımının çoğalmasıyla da daha geniş kitlelere ulaşmış olacak.

Büyük devlet olma yolunda atılan teknolojik adımların değeri çok büyük. Daha fazla gelişmeye ve altyapı kurmaya ihtiyacımız var. Nihayetinde “bağımlı teknoloji” bir noktada yolumuza taş olacak, ülkemizi yeri geldiğinde zor duruma sokacaktır. İlerlemek için, daha güçlü bir Türkiye için her alanda olduğu gibi teknoloji alanında da daha çok çalışmalıyız.

Milli işletim sistemi Pardus için TÜBİTAK tarafından hazırlanan kitaplar mevcut. Eğer Pardus işletim sistemini merak ettiyseniz ücretsiz olarak indirip bilgisayarınıza kurabilir, kitapları da yine ücretsiz olarak inceleyebilirsiniz.

Pardus işletim sistemini ve kitaplarını indirmek için web sitesini ziyaret edebilirsiniz: pardus.org.tr


Muhammed Murat Tutar'ın Yazısı.