Sokak Çocukları Aranıyor!
Uluslararası Genç Derneği bünyesinde Üsküdar Selami Ali (nam-ı diğer Selamsız) mahallesi sınırları içinde bir gençlik rehabilitasyon projesi başlatıldı. Gençlere ulaşmak için sokaklarda dolaşırken bir şeyi fark ediyorlar: Artık sokak çocuğu kalmamış, çocuklar internette!
luslararası Genç Derneği bünyesinde Üsküdar Selami Ali (nam-ı diğer Selamsız) mahallesi sınırları içinde bir gençlik rehabilitasyon projesi başlatıldı. Projenin eğitim koordinatörü Selman Özpınar ile sohbet ediyoruz. Gençlere ulaşmak için sokaklarda dolaşırken bir şeyi fark ediyorlar. Artık sokak çocuğu kalmamış, çocuklar internette! “Sokak çocuğu kalmadı” sözü olumlu bir haber gibi algılanırken çocukların gerçek hayatta olmadığı, sanalda kaybolduğu gerçeği işin ciddiyetini gözler önüne seriyor. Yapılması gereken çocukları gerçek hayata döndürme gayreti, arkadaşlarıyla, aileleriyle, okullarıyla dersleriyle irtibatlarını güçlendirme projesi belki de. Önceleri sokak çocuklarının olumsuz bir imajı ve kısıtlı bir hayatları vardı, çocuklar “sokak çocuğu” olmaktan kurtarılacak projelere muhtaçlardı. Şimdi ise en azından daha iyi diye, sanal alemden sokaklara taşınmalılar sonucu çıkıyor. Çünkü çocuklar dışarıda arkadaşlarıyla gerçek duygularını paylaşıyorlar, hayatın aslını öğreniyorlar ve gaye-i hayatı öğrenme/ idrak etme şansları içtimai hayatta daha yüksek. Tabi bu değerlendirmeler sadece imkânları kısıtlı gençleri kapsamıyor, hepimiz dâhiliz bu hakikate muhtaç cemiyete.
İkliminde bulunduğumuz Ramazan mevsimi sanaldan bir nebze kurtulup, hakikate yönelebilmek için iyi bir imkân. Sıcak yaz günlerinde tutulan lezzetli oruçların ardından, akşamın serinliğindeki birlikte açılan iftarlar. Yaz akşamı neşelerinin paylaşıldığı çay muhabbetlerinin ardından teravih heyecanı, Kur’an ile daha bol buluşmalar bizleri inşallah hakikat alemine çekecek vesileler olacaktır. Mü’minler olarak sahurlar, seherler, camiler ve evlerimiz bizlerin gerçek “sosyal” mekânları olsun inşallah.
Sokak çocuklarından evvel kendimizi rehabilite etme gayreti içinde bir telaşa girmek, Ramazan ayının tatlı esintilerinden istifade edebilmek, dayatılan medyadan kendi gündemimize dönebilmek şevk ve heyecanıyla;
Haydi çocuklar sokağa!
Abdurrahman Çetinkaya'ın Yazısı.