Beytullah Genç

Akın Yeniceli, 28 Nisan 1986 tarihinde Uşak’ta dünyaya geldi, küçük yaşlardan itibaren sürekli sporun içinde oldu. Ulusal ve uluslararası boyutta sayısız ödül kazanan milli atlet şimdi de “İslam Dini Barış Dini” temalı bir koşuyla Ankara’dan Mekke’ye varmak niyetinde. Kendisine bu kararı almasındaki etkileri ve amacının ne olduğunu sorduk…

Akın Yeniceli’yi kısaca tanıyabilir miyiz?

İsmim Akın Yeniceli. Uşak’ın Banaz İlçesi’nin Çorum Köyü’ndenim. Maraton ve ultra maraton koşucusuyum. Resmi koşularda 62 madalya, özel koşularda ise toplam 113 madalyam var. En son 11. Uluslararası Almanya Baerenfels Trail Maratonu’nda 64 kilometre 800 metrede birinci olarak döndüm, Avrupa Şampiyonu oldum. Tüm bunların ardından şimdiki hedefim ise Ramazan Bayramı’nda çıkıp, Kurban Bayramı’nda Mekke’ye ulaşmak… Ankara’dan başlayıp, inşallah yetmiş günde kutsal topraklara ulaşarak tüm dünyaya, “İslâm dini barış dinidir” ve “artık kanlar dökülmesin, gözyaşı akmasın, savaşlar olmasın” mesajını vermek istiyorum.

Sosyal mesaj vermek için birçok koşu gerçekleştirdiniz. En etkili olanları hangileriydi?

Daha önce “barış, kardeşlik ve demokrasi” sloganından hareketle Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan için koşmuştum. Yine bundan önce İstanbul’a dört günde, toplamda 550 kilometre koşarak, Beyazıt Öztürk’ün televizyon programı Beyaz Show’a katılmıştım. Amacım ultra maratonları tanıtmak, insanların spora yönelmesini, sağlıklı kalmalarını sağlamak ve sağlıklı yaşam olgusuna dikkat çekmekti. İnsanların hiçbir şey yapmasalar bile günlük 45 dakika yürümelerini çok istedim. İnşallah bu anlamda katkım olur.

Mekke’ye koşma fikri nereden çıktı ve neden Mekke?

Oturdum, düşündüm; bunu gerçekleştirebileceğime inandım. Her gün yaptığım antrenmanlar kendime olan güvenimi arttırdı. Tüm bu etkenleri göz önüne aldıktan sonra Mekke’ye koşma kararını aldım. Ayrıca son zamanlarda İslam devletlerinde savaşlar oluyor; “bu savaşlar olmasın, insanlar zulüm görmesin, kan ve gözyaşı akmasın, bu savaşlar artık bitsin” mesajını vermek ve İslam dininin barış dini olduğunu dünyaya hatırlatmak için Mekke’ye koşma kararı aldım.


GENÇ'ın Yazısı.