Gençlere Meal Okuma Kılavuzu
1. Meal okuyarak Kur’an-ı kerim konusunda uzman olacağınızı düşünmeyiniz. Siz sadece okuma, anlama ve yaşamakla yükümlü olduğumuz bir kitabı anlama konusunda başlangıç yapıyorsunuz.
2. Okuduğunuz ayetleri kendiniz için okuyunuz. Arkadaş tartışmalarında muarızlarınıza cevap yetiştirmek için okumayınız.
3. Meal okuyarak tüm ayetleri anlayacağınızı, her konuda artık rahatlıkla konuşabileceğinizi düşünmeyiniz.
4. Okuduğunuzda; peygamber kıssaları bulacaksınız. Bunlar sistematik olarak anlatılmak yerine, çoğunlukla farklı surelere değişik bölümleriyle dağıtılmıştır. Bunun için, berrak bir zihinle bir puzzle birleştiriyormuş edasında bir araya getiriniz.
5. Bu hikâyelerde verilmeyen bilgilerin peşine değil, verilmek istenen mesaja ve hikmetlere odaklanınız.
6. Okuduğunuzda; benzetmeler bulacaksınız. Eşlerin birbirlerine libas = elbise olmaları gibi... Bu benzetmeleri dikkatle düşünürseniz, Kur’an-ı kerimin bütünlüğü içinde daha iyi anlayacaksınız.
7. Hüküm = kural bildiren ayetleri okuduğunuzda “işte buldum!” demeyesiniz. Bunları ve buradaki hükümleri anlayabilmek için bir fıkıh kitabına müracaat ediniz.
8. Allah’ın düşünmeye davet ettiği kevni ayetlerini bulacaksınız. Sakin bir kafayla düşününüz. Bu tefekkür de bir ibadettir.
9. Size tuhaf gelen gayb bilgileriyle karşılaşırsanız, “İşittik ve itaat ettik, inandım ya rabbi!”” demekle yetinebilirsiniz.
10. Kur’an da adı verilen veya verilmeyen bazı şahıslardan ve yaptıklarından bahsedilir. Bunun bir hikaye anlatma metodu olmadığını, bu şahısların birer prototip= ilk örnek olduğunu ve ““Ebu Leheb öldü” diyorlar. Ebû Leheb ölmedi, yâ Muhammed Ebû Cehil kıt’alar dolaşıyor!” denilebileceğini unutmayınız.
11. Salih amellerin ve Salih Müslümanların tanıtıldığı yerleri özel olarak not alabilirsiniz. Bunun yanında münafıkların özellikleri konusunda da dikkatli olunuz. Bunlar sizin için bir yol haritası olabilir.
12. Unutmayınız ki; bütün ayetler size hitap etmektedir. Bazısı da başkalarının değil!
13. Okuyacağınız meali dikkatli seçiniz. Bu konuda yapılmış ciddi bir çalışma olmalı. Hayrettin KARAMAN ve ekibinin diyanet meali, Elmalılı Hamdi Yazır, Hasan Basri Çantay ve Hamdi DÖNDÜREN’in hazırladıklarını ilk aklıma gelenler olarak önerebilirim.
14. Mümkünse yalnız okumak yerine birkaç kişi beraber okuyun. Sadece anlama konusunda müzakere edin. Müfessir olmaya kalkmayın. Biraz erken olur. Sizden daha aşina olan birisiyle okuyabilirseniz en iyisini yapmış olursunuz.
15. Sonunda da bizlere ve tüm ümmete dua etmeyi unutmayın...
Haşim Akın'ın Yazısı.