Geçtiğimiz ay Türkiye için büyük bir dönüm noktasıydı. 26 Mayıs’ta gerçekleştirilecek 4G ihalesiyle birlikte mobil teknolojide yeni bir sayfa açılacaktı. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “4G ile bizim zaman kaybetmemize gerek yok. Şurada 2 yıl içerisinde Türkiye 5G’ye geçmeli. Biz buna bir defa adım atmalıyız. Aksi takdirde Türkiye adeta 4G ile bir çöplük haline döner” sözlerinin ardından ihale 3 ay ertelenerek 26 Ağustos 2015 tarihine alındı.

Türkiye mobil teknolojiler konusunda oldukça geç ilerleyen bir ülke. Örneğin 3G teknolojisi 2003 yılında Avrupa’da kullanıma açılmıştı. Fakat ülkemizde 2009 yılında kullanıma başlandı. Tabii bu yıllarda 3G’yi kullanabileceğimiz pek cihaz bulunmadığı için yokluğunu hissetmedik. Bunun sonucunda da sağlam, sorunsuz bir 3G altyapımız oldu. 4G ise 2009 yılında ABD’de başarıyla test edilip kullanılmaya başlandı. Tüm ABD’ye yayılması ise 2014 yılını buldu.

Teknoloji çok hızlı ilerliyor ve artık mevcut sistemler yetersiz kalmaya başlıyor. Yeni ürünler daha fazla performans ve hız istiyor. Mesela 4K video teknolojisi tabiri caizse gümbür gümbür gelirken 3G kullanarak 4K video izlemek mümkün değil. Tecrübe etmek isterseniz herhangi bir 4K videoyu mobil bağlantınızla açmayı deneyebilirsiniz. Bu durumun sebebi standart 3G bağlantı hızının 5 mbps civarında olması. (Saniyede 500 KB veri aktarımı) Son teknoloji cihazlar ve kaliteli bir servis sağlayıcı ile bu hızı 15-20 mbps’ye çıkarmak mümkün. 4G ise 10 kat daha fazla hıza ulaşmaya imkân sağlıyor. Yani 3G kullanarak 10 dakikada yüklediğiniz bir video 4G sayesinde 1 dakikaya kalmadan yüklenebilecek.

Şimdi bir düşünelim, 2016 itibariyle 4G teknolojisine geçersek en az 1 yıl pahalı ücretlerle sunulacak bu hizmetleri alamayacağız. Firmalar 4G için harcadıkları parayı amorti edene kadar 3G kullanmaya devam edeceğiz. Birkaç yıl içinde fiyatların ucuzlaması ile birlikte 4G kullanımı yaygınlaşacak. ABD’yi baz alırsak 5 yıllık bir yayılım süreci var. Yani Türkiye’de 2020 yılında genel olarak herkes 4G teknolojisini kullanabilir hâle gelecek.

Peki 5G? Daha şimdiden yapılan çalışmalarda 5G ile ulaşılan hız saniyede 1 terabit! Yani saniyede 128 GB veri aktarımı demek. Tabii bu hız teorik olsa da 2020 yılına gelindiğinde fiziksel olarak bu hızlara ulaşmak mümkün olacak. Sonra yine aynı macera devam edecek. Birkaç sene sonra 5G ihaleleri, yaygınlaşması derken Türkiye’de 5G hizmeti 2023’ten öteye doğru uzanacak gibi görünüyor.

Eğer 4G’yi atlarsak 5G teknolojisinde öncü olabilir, dünyada bu teknolojiyi kullanan ilk ülkelerden biri olabiliriz. Hatta daha da ötesi 5G uyumlu akıllı telefonları ilk üreten ülkelerden biri olmamız için önümüzde bir engel bulunmuyor. Cumhurbaşkanı’nın dediği gibi birkaç yıl sabredip 5G’ye geçebiliriz ancak bu süre zarfında en az 5 yıl boyunca 3G’ye bağlı kalacağımız muhakkak. Bu da hiçbir şekilde yetmeyecek.

Sonuç olarak 4G’nin uygulamaya geçmesi, ancak 5G için de çalışmaların öncüsü olmamız her açıdan ülkemiz için faydalı görünüyor. Sonucu hep birlikte 26 Ağustos’ta göreceğiz.


Muhammed Murat Tutar'ın Yazısı.