Kuş Uçtu, Kervan Geçti
İkamet edilen bir yerden, herhangi bir sebeple başka bir yere gitmenin adıdır seyahat. Bazen iş için, bazen eğitim için, bazen de sıla-i rahim için yapılabilir. Eğer belirli bir hedefe yönelikse seyahatiniz, bir yolcudan ibaretsinizdir. Yol alırsınız, yolları aşarsınız.
Fakat seyahatinizin amacı yeni yüzler tanımak, yeni yerler görmek, bilmediğiniz topraklara, balta girmemiş ormanlara ayak basmaksa yolculuktan seyyahlığa geçmişsiniz demektir. Artık bir gezgin olmuşsunuzdur. Gezecek, görecek, keşfedecek ve şaşıracaksınız. Bilinmezliklere doğru adım atarak bilecek, kimsenin göremediklerini göreceksiniz.
Seyyahlık kimileri için belki boş bir iş, belki gereksiz olabilir. Ancak ne çok okuyan, ne de çok gezen bilir. Bilenler aslında seyyahlık yapanlar, Evliya Çelebi`nin yolundan yürüyenlerdir. Hem gezendir, hem gördüklerini yazıya dökendir, dolayısıyla okuyandır aslında gerçekten bilenler...
Bir seyyah olan F. Hande Topbaş da Evliya Çelebi`nin izinden yürüyenlerden. Gittiği yerlere şöyle bir bakmak için değil, görmek için gitmiş. Şehirlerinin kokusunu duymaya, tadına bakmaya, tarihe tanıklık eden yapıtlarına dokumaya çıkmış yollara. Ve görüp yaşadıklarını, hissetiklerini kaleme dökmüş.
"Bu kitap sadece bir gezi kitabı değil. Çünkü ben hayallerimden hiç ayrılmadım."
Bir gezgin, bir seyyah, bir Evliya Çelebi olmanın rüyasını gören herkesin okuması gereken bir kitap "Kuş Uçar, Kervan Geçer."
Zira "Fatih`in fethetmek için yanıp tutuştuğu topraklar" hâlen keşfedilmeyi bekliyorlar...
Not: Her gezginin okuması gereken Hayallerimdeki Renkli Gölgeyi Arıyorum röportajını bu linkten okuyabilirsiniz: genc.in/veJ
Not: Kitaba ve gezginliğe dair kısa bir muhabbeti aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.
Muhammed Murat Tutar'ın Yazısı.