Gençlerin Bilmediği Seçim Kavramları
Aylardır süren maraton sona erdi ve nihayet 7 Haziran günü Türkiye sandık başına gitti. Seçim sonuçları malum, hiçbir parti tek başına hükumeti kuracak kadar milletvekili çıkaramadı. Bu durum siyasi bir belirsizlik doğurdu ve her kafadan bir ses çıkmaya başladı.
Birçok unutulmuş eski sözcükler dillerde dolaşırken, ilk kez oy kullanan 1 milyon 47 bin 192 gencin kafası oldukça karışık. Zira bahsedilen seçenekler 90`larda ve sonrasında doğan gençlerin çoğunun bilmediği şeyler. Kimileri koalisyon diyor, kimileri azınlık hükumeti, kimileri seçim hükumeti kurulsun derken çoğunluk erken seçime gidileceğinden bahsediyor.
Bu kavramlar neye karşılık geliyor, bakalım:
Koalisyon Hükümeti
Koalisyon hükümeti, birden fazla siyasi parti ya da gruba bağlı üyelerden oluşan karma hükümettir. Yasama meclislerinde bir tek partinin çoğunluğu elde edemediği durumlarda, en çok sandalyeye sahip partinin başkanının kabineyi kurmakla görevlendirilmesi kuraldır. Bu durumda, meclisten güvenoyu alabilmek için başka parti ya da gruplarla (bağımsızlar) anlaşma yoluna gidilir ve bir ortak hükümet kurulur.
Ülkemizde 57. Hükümet en son kurulmuş Koalisyon Hükümeti`dir. 28 Mayıs 1999 - 18 Kasım 2002 tarihleri arasında görev yapan bu koalisyon 2001 ekonomik krizi sebebiyle ciddi zarar görmüş, Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli`nin erken seçim istemesi sonucu 18 Kasım 2002`de Abdullah Gül`ün 58. hükûmeti kurmasıyla sona ermiştir.
Azınlık Hükümeti
Azınlık hükümeti, parlamenter sistemlerde, parlamentoda çoğunluğu olmayan bir partinin, öbür parti ya da partilerin hükümete fiilen katılmadan dışarıdan destek vermesiyle oluşturduğu hükümet biçimi.
56. Türkiye Hükümeti son kurulmuş Azınlık Hükümeti`dir. 11 Ocak 1999-28 Mayıs 1999 tarihleri arasında görev yapan hükümet kısa sürede yerini koalisyona bırakmıştır.
Seçim Hükümeti
Anayasa’nın 116’ncı maddesine göre Cumhurbaşkanı; Bakanlar Kurulu’nun güvenoyu alamaması, güvensizlik oyuyla düşürülmesi, 45 gün içerisinde yeni hükümet kurulamaması veya kurulduğu halde güvenoyu alamaması halinde seçimlerin yenilenmesine karar verebilir. Koalisyon ve azınlık gibi tüm seçeneklerin tükendiği bu olasılıkta, ülkeyi seçime “Geçici Bakanlar Kurulu” götürecek.
Erken Seçim
Hükümetin kurulamaması yada herhangi bir şekilde Anayasa’da öngörülen 4 yıllık seçim dönemi dolmadan yapılan seçimdir. Erken seçim, Meclis’in bu yönde bir karar alması veya Anayasa gereği Cumhurbaşkanı’nın kendisine tanınan seçimlerin yenilenmesini isteme yetkisini kullanması üzerine yapılır. Ülkemizde 2011 seçimlerine kadar olan süreçte 34 yıl boyunca tüm seçimler erken yapılmıştır.
IMF
Bu kavramlara ek olarak bir de IMF var. Ülkemizin yıllarca belini büken Uluslararası Para Fonu olası bir istikrarsızlık sonucu oluşacak ekonomik sıkıntıda hemen Türkiye`ye temsilcilerini göndermek isteyecektir. Zira Türkiye`nin 2002 yılında IMF`ye 16 milyar 246 milyon SDR (yaklaşık 24 milyar dolar) borç stoku bulunuyordu. İlk kaynak sağladığımız 1961 yılından bu yana yaklaşık 50 milyar dolara yakın borçlandık IMF`ye. Rabbimiz yeniden bizleri bunların eline düşürmesin.
Seçim sonuçlarının hayırlar getirmesini ve her partinin sonuçlardan kendine pay çıkarmasını ümit ediyoruz...
Muhammed Murat Tutar'ın Yazısı.