Amme hizmetinin farklı çeşitleri var sosyal hayatta. Hatta yaşadığımız coğrafya bile bunu enteresan şekilde etkiliyor çoğu zaman. Dünya haritasını önünüze koyduğunuz zaman Ortadoğu bölgesinde bazen yardım ve infaklarla, bazen ise dualarla hizmete dahil olmuş insanlar görürüz hep. Fakat bunun Kudüs şehrine düşen bir kolu daha var ki, Kudüslü gençler arasında oldukça rağbet gören bir durum bu: Kudüs fotoğrafçılığı. Böyle bir ekol oluştu Kudüs’te ve sosyal medyayı buna araç olarak gören gençler, Kudüs’te yaşananları, İsrail’in rutin saldırılarını, Kudüslü Müslümanların günlük hayatlarını bu mecraları kullanarak takipçilerine gösteriyorlar. Bu, o bölgede günlük olarak neler yaşandığını gözler önüne seriyor aktif olarak. İşte aynı maksatla “alaqsasoldier” adıyla Instagram’da fenomen haline gelmiş, Kudüs’te yaşayan ve Al-Quds Üniversitesi’nde Kur’ân Çalışmaları okuyan Mariam WazWaz ile kısa bir söyleşi gerçekleştirdik.

Instagram’da alaqsasoldier adında bir hesabın ve on binlerce takipçin var. Mescid-i Aksa özelinde Kudüs fotoğrafçılığı yapıyorsun. Kudüs’ün günlük yaşantısını sosyal medya aracılığıyla yayınlamaya nasıl karar verdin?

Her şeyden önce burada sosyal medya dışında tanıtım için seçebileceğimiz başka herhangi bir mecra yok, çünkü Aksa İsrail tarafından işgal edilmiş durumda ve hiçbir şeye izin verilmiyor. Buradaki tek gerçek Siyonist rejimin işgal ettiği bir Mescid-i Aksa ile karşı karşıya duruyor olmamız. Bunu bir şekilde insanlara aktarmamız gerektiğine inandık hep ve bizim gibi gençler tarafından çok fazla kullanılan Instagram’ı kendimize araç olarak seçtik. İşgal altındaki bölgeden haberdar olması gereken binlerce, yüz binlerce Müslüman var dünyada. Global bir yöntem olarak sosyal medyayı kullanmak, insanlara ulaşmak için en kolay ve etkili yol. O nedenle ben de diğer Kudüs fotoğrafçılığı yapan arkadaşlarım gibi bu yolu tercih ettim.

Sana göre Aksa’daki günlük hayatı insanlara göstermenin hangi açıdan önemi var?

Doğruyu söylemek gerekirse insanlara Kudüs’teki günlük yaşantıyı sunduğumuz zaman fazla bir etki ve büyük bir değişim gözlemleyemiyoruz onlardan. Öte yandan var olan günlük hayatı insanlara sunmazsak burada “gerçek bir hayat” yaşandığına dair bir idrak de oluşturamamış oluruz. Fakat hepsinden de önemlisi Aksa’nın daha çok bu şekilde işler yapan gençlere ihtiyacı var, Aksa’nın önemini ve burada nasıl illegal yollarla işgal gerçekleştiğini insanlara ve devletlere gösterebilmek için…

Son birkaç yılda insanlar tüm haberleri sosyal medya üzerinden takip ediyor. Kudüs’ün Müslüman yerleşkelerinin problemlerini insanlara gösterebilmek için sosyal medya üzerinden farklı şekilde yayınlarla gerçekleştirme fikriniz var mı?

Elbette, buradaki diğer Kudüs fotoğrafçısı arkadaşlarımızla beraber kısa filmler hazırlayıp blog tarzı sitelerde yayınlıyoruz. Aynı zamanda Müslüman TV kanallarında kendimizi anlatma imkanı bulabiliyoruz. Öte yandan her sene Ramazan ayında Kudüs’te bir tiyatro ekibi kurup Kudüslü Müslümanların yaşantılarını sahneliyoruz, fakat daha profesyonel kişilere ve işlere ihtiyacımız var. Instagram dışında Twitter ve Facebook gibi sosyal medya araçlarını da aktif olarak kullanarak yayın yapıyoruz, her ne kadar İsrail bize kota koyup bazı zamanlarda hesaplarımızı kilitlese de yılmadan devam ediyoruz.

Bir Youtube kanalınız var mı?

Tick Media ve aqsai1 adında Youtube kanallarımız mevcut.

Peki İsrail’in Mescid-i Aksa saldırılarını fotoğraflamak nasıl bir duygu?

O anlarda bizim gerçekten yalnız olduğumuzu hissediyorum. Bir fotoğraf karesi her şeyi değiştiremiyor bunu biliyorum ve bu nedenle bizim daha fazla güce, insanlara ulaşmak için daha fazla sosyal medya kullanıcısına, daha fazla kişiye ve daha fazla devlete ihtiyacımız var.


Hatice Sarı Tan'ın Yazısı.