Dünyada ve ülkemizde, birçok dergi; birçok yayın organı bulunuyor… Bunlar arasında edebiyattan siyasete, gençlikten aile dergilerine değin geniş bir yelpaze var. Bir de sanat dergileri var ki, aralarında nadir olarak tiyatro dergilerini görüyoruz. Bunlardan hem edebi hem de sanatı bir araya getiren Kulis Tiyatro Dergisi de, Tiyatro Külliyen ekibince Osman Doğan’ın öncülüğünde çıkıyor. Kendisiyle Kulis Tiyatro’yu, Hüdayi’nin Ziyafet Sofrası oyununu ve yeni çıkacak “Kulis Tiyatro Çocuk” dergisini konuştuk…

Hüdayi’nin Ziyafet Sofrası eserini oynama süreci nasıl gerçekleşti? Neler hissettiniz bu süre zarfında?

Osman Nuri Topbaş Hocaefendi’nin bu eserinin radyo tiyatrosunu dinlediğimde çok ilgimi çekmişti. Sahneye taşıyarak tiyatronun görsel gücü ile daha etkili bir hale geleceğine inandım ve konuyu hocamıza ilettim. Aslına sadık kalarak mizahi bir dille işledik konuyu. İlk oyunumuzu hocamıza özel olarak oynadık. Oyunu çok beğendiğini söyledi ve Türkiye genelinde oynamamızı rica etti. Onun duası ve teşekkürü ile biz de bu maratona başlamış olduk.

Oyun ne kadar süredir oynanıyor? Oldukça beğenilen ve takdir edilen bir iş oldu... Sahnelerde tekrar görecek olmamız da ayrıca önemli bir konu. Neler söylersiniz?

Oyun 2015 Ocak ayından beri sahneleniyor. İstanbul’daki birçok ilçe belediye, Kayseri ve Kocaeli’de sahne aldık. Her gittiğimiz mekânda izleyiciden “komedi şahane olmuş” “sizin oyundan sonra namaza başladım” gibi yorumlar aldık. Bu da oyuna daha çok sarılmamıza vesile oldu. Ailecek izlenebilecek tiyatro oyunları maalesef çok az ülkemizde, bizim kendimize düstur edindiğimiz bir husus bu. İnsanların keyifle oyun sonrası salondan çıktığını görmek mutlu ediyor. Ülkenin her noktasında bu oyunu oynamayı istiyoruz. İnşallah bu sezon bu dileğimizi gerçekleştirebiliriz.

Bir de Kulis Tiyatro adında, alanında tek olan bir tiyatro dergisi çıkarıyorsunuz. Nasıl gidiyor dergi?

Dergi sizlerin de bildiği gibi çok meşakkatli bir iş. Ama biz işimizi gerçekten çok seviyoruz ve dergi alanında olmamız gerektiğine inanıyoruz. Ayşe Şahinboy Doğan (Yani eşim :) ) dergimizin yayın yönetmeni. Kendisi dergi yayıncılığı üzerine oldukça tecrübeli, 16 yıldır basın sektöründe yer alıyor. Daha önce GENÇ Akademi’nin bayan bölümünde medya ve editörlük dersleri de veriyordu. Kurmuş olduğu ekibi ile yorucu ama kıymetli bir yolda devam ediyor. Tiyatro zor bir alan, hele de yayın çıkarmak işi daha da zorlaştırıyor. Ama biz bu emeklerimizin boşa gitmeyeceğini düşünüyoruz.

Hâlihazırda yeni bir dergi projeniz daha var “Kulis Tiyatro Çocuk.” Herhalde bildiğimiz Kulis Tiyatro’nun çocuk versiyonu gibi olacak… Nasıl bir dergi bekliyor bizleri` Yayın tarihi belli mi şu an?

Kulis Tiyatro Çocuk bizleri en az Kulis Tiyatro kadar heyecanlandıran bir proje. Bir adet pilot sayı çıkardık ve çok ciddi bir ilgi ile karşılaştı. Türkiye’de ve Avrupa’nın birçok ülkesinde muadili olmayan bir proje... Kulis Tiyatro Çocuk’la tiyatroyu seveceksiniz… Şu an altyapımız hazır, kaynak arayışı içerisindeyiz. Çözebilirsek Ocak 2016 itibariyle yayına başlamayı planlıyoruz.

Kulis Tiyatro Çocuk’un muhtevası, üslubu nasıldır? Kimler var mesela yazar olarak?

Türkiye’de ortalama yetişkin tiyatro sayısının 4-5 katı çocuk tiyatro oyunu ve izleyicisi var. Bu alanda ciddi de bir repertuar var fakat bu çalışmaların anlatıldığı, işlendiği bir yayın yok. Burada oluşan bu boşluğu doldurmak niyetindeyiz. Yazar kadrosu da çok renkli olacak derginin. Sektöre yıllarını vermiş emektar büyüklerimiz olduğu gibi henüz ortaokul sıralarında okumakta olan genç yazarlarımız da olacak.


Salih Yüzgenç'ın Yazısı.